Krutdurken Kosovo, vattentortyr och Andy Warhol

44 min

Fredag 8 februari

16.00-16.45

Telia Sonera
Nästan var femte anställd i Sverige får gå när Telia Sonera ska spara 5 miljarder kronor. Dessutom får 900 i Finland lämna sina jobb. Det här sker samtidigt som företaget har delat ut nästan 18 miljarder till sina aktieägare.
Både tjänstemannafacket Unionen och Seko riktar idag stark kritik mot företagets ledning för att besparingarna är alltför kortsiktiga.
Medverkar gör Elof Isaksson, SEKO:s ordförande för koncernfacket i Telia och
Karin Moberg, tf kommunikationsdirektör på Telia Sonera.

 

Krutdurken Kosovo
Många utmaningar väntar omvärlden när Kosovo utropar sin självständighet inom kort. Hur ska den serbiska minoriteten i Kosovo skyddas? Och hur ska det gå att bygga ett civilt fungerande samhälle i Kosovo med skyhög arbetslöshet och en jätteung befolkning. Och kommer EU att agera med enad front?

Medverkar gör: Ida Udovic, Kvinna till Kvinna, Johanna Strömqvist, Balkanexpert i Eu, Bojan Brstina, serb och folkrättsjurist, Salih Shala, kosovoalban och Jörgen Sävemark, major vid svenska K-forstyrkan.
Dessutom en intervju med utrikesminister Carl Bildt.

Kolahalvön
Ett av världens tio mest förorenade platser ska bli ren igen. Svavel och tungmetaller från den ryska gruvindustrin på Kolahalvön har dödat både människor och djur. Medellivslängden är tio år lägre här än i övriga Ryssland. Men nu vill det vinstrika och världsledande Norilsk Nickel förbättra sitt anseende och satsar miljoner på att ställa om produktionen och minska föroreningar från nickelkombinaten på Kola- halvön. Detta efter många år av bistånd och krav från de nordiska grannländerna.
Reportage av Maria Persson-Löfgren.

17.00-17.45

Riksdagledmöters extraknäck
Hur många och hur tidskrävande extraknäck kan en riskdagsledamot ha?
Den frågan har än en gång blivit aktuell nu när Solveig Ternström synts i huvudrollen i teveserien ”Om ett hjärta”.
I förra valet röstades hon in som riksdagsledamot för centerpartiet, ett uppdrag som ger henne drygt 50 000 kronor i månaden. Andra som kritiserats är justitieutskottets ordförande Thomas Bodström, upptagen advokat som bland annat synts i samband med den uppmärksammade Tito Beltran-rättegången.
Debatt mellan Margita Björklund, före detta folkpartistiskt kommunalråd i Göteborg, numera konsult i biståndsfrågor och Birgitta Sellén, riksdagens andre vice talman och centerpartistisk riksdagsledamot från Västernorrlands län.

Barnens melodifestival
Vår reporter Rosa Fenandez har träffat några av de hundratusentals barn som nu laddar upp för melodifestivalpremiären imorgon.
Bland annat ska ni få höra vilka av förra årets låtar som dom fortfarande kan sjunga.

Vattentortyr
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA erkände nyligen att man använt vattentortyr mot tre fångar. Kritiken i USA är hård men president Bush är ändå beredd att använda sin vetorätt för att behålla den möjligheten. Att CIA har använt den här typen av förhörsmetoder har varit känt länge och skildrats otaliga gånger, bland annat på film.
Mauricio Vigil har själv utsatts för vattentortyr och vittnar om vad som döljer sig bakom talet om ”hårda förhörsmetoder”.
Vi hör även Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Andy Warhol
Många förknippar säkert Moderna Museet med den omtalade Andy Warhol-utställningen som ägde rum där 1968. Nu finns åter den banbrytande amerikanska konstnären Warhols skapelser på Moderna i Stockholm.
Den här gången mest i form av rörliga bilder som film, video och TV-avsnitt. Andys mor Julia finns med, både som film och ljud. Hon utvandrade 1921 från en den fattiga lilla byn Mikova i dåvarande Tjeckoslovakien. Andy besökte aldrig byn själv men där finns faktiskt ett liten Warholmuseum.
Anton Karis söker vidare i Warhols ursprung.

Stängda affärer på söndagar
Slå igen dörrarna till köpcentret och låt söndagen bli en köpfri dag. Det förslaget kommer från kristdemokraten Bedros Cicek i Trollhättan, som har skrivit en motion till kommunalfullmäktige.
Hör honom och Hans Löwlund, utvecklingschef på Svensk Handel.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Maria Ridderstedt

Producenter:
Helena Giege och
Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se    
towe.matre@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".