"Medier utan politik"- fast ändring på gång?

20 min

De flesta viktiga svenska mediepolitiska beslut har inte mejslats fram av funderande politiker. Snarare har diverse särintressen som näringslivet, medieägare som Stenbeck, Wallenberg, Bonnier och A-pressen, men även Sveriges Radio, haft avgörande inflytande över beslut om till exempel presstöd, när- och lokalradio och TV4. Ofta har det dessutom handlat om rena brandkårsutryckningar och hafsverk, framtvingade också av den nya tekniken. Men frågan är om inte alliansens samsyn i att storstadsstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet nu ska slopas är en ny form av mediepolitik där regeringen dessutom struntar i oppositionen?

Svarar på den frågan gör medieprofessor Lars Nord på Mittuniversitetet i i Sundsvall, som granskat de senaste decenniernas svenska mediepolitik.

Resultatet kan utläsas av titeln på hans bok: ”Medier utan politik - en studie av de svenska riksdagspartiernas syn på press, radio och TV”.

Hör Lars Nord berätta om vad som hände i de politiska leden när vi fick presstöd, lokalradio, närradio, TV4 och den så kallade privata lokalradion.

 

 

Framtidens mediepolitik

Och hör framför allt hur han tror att framtidens mediepolitik kommer att gestalta sig.

Är EU:s plötsliga inhopp i svenska presstödsfrågor och tystnaden kring vad som händer på det området, ett utslag av en ny, medveten mediepolitik av regeringen? I det här fallet att bakvägen på sikt helt skrota presstödet?

Public service-utredningen?

Gäller samma sak ”enmansutredare” Rose-Marie Frebrans public service-utredning? Är genomgripande förändringar att vänta även i det fallet?

Och hur tacklar politikerna allt som händer på nätet?

Ska public service-medierna få fortsätta att konkurrera även där? Kanske är Internet en fråga där politikerna fortfarande låter mediepolitiken formas av andra intressenter? Och av tekniken?

Skolelever utan yttrandefrihet

Hör också om hur yttrandefriheten inte tycks gälla överallt i Sverige, åtminstone inte för ett antal högstadieelever i Sundsvall.

 

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Per Fjellström i Enskededalen och går till Hasse Wester för hans film ”Den gyllene stranden”, som visades i SVT 2 i söndags.

-Filmen berättar med ömsint närhet om en kulturkrock av samma slag som vi tidigare i veckan bevittnade i ”Vem älskar Yngve Frej” och stämmer till eftertanke i en av en miljökatastrof hotad jord, skriver Per Fjellström om Hasse Westers film

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".