Presstödet och tystnaden

35 min

P1 lördag 2 februariNYHET

Vad händer med det svenska presstödet? Och var är debatten? En process pågår i Bryssel, där EU-kommissionen och den svenska regeringen för en ”dialog” om presstödets framtid. Det kommer bli ett minskat driftsstöd till storstadstidningarna, det vill säga Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, enligt uppgifter som kommit fram. De båda tidningarna riskerar att förlora 50 miljoner kronor av nuvarande stöd på 65 miljoner till vardera tidning. Men det har knappt förts någon offentlig debatt, trots att presstödet sammanlagt handlar om en halv miljard skattekronor, och - enligt presstödets försvarare - ett viktigt stöd för mångfalden på den svenska mediemarknaden.

Vi träffar Anders Ahlberg, chefredaktör på branschtidningen Medievärlden, som anklagar politikerna för att vilja hålla den pågående processen dold. Han vill ha en öppen debatt om presstödets framtid.
Och så talar vi med oroliga tidningar, där man nu befarar att utgivningen måste upphöra om presstödet försvinner.

Att det pågår primärval i USA kan knappast ha undgått någon, och snart är det dags för den så kallade supertisdagen. Men varför rapporterar svenska medier så mycket om spelet och kampanjerna snarare än sakfrågorna? Och varför så mycket fokus på demokraterna på bekostnad av republikarna?
Hör de svenska USA-korrespondenterna själva svara på kritiken.

Vi fortsätter rapporteringen kring den omdebatterade tidskriften Mana, som just fått klartecken för fortsatt statligt stöd, när en ny storm blåste upp kring ansvarige utgivare Babak Rahimi. Han avgick i veckan efter anklagelser om att den kvinnliga medarbetaren och medgrundaren Sharare Irani inte existerar, utan i själva verket är Babak Rahimis eget alter ego. Hör mer om denna säregna historia i Medierna.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".