Så smakade Birkas bröd

25 min

P1 den 31 januari 13.20, repris 2 februari 19.35 samt 6 februari 01.15

För nära 2000 år sedan satte svenskarna för första gången tänderna i en brödbit. Vetenskapsradion Historia provsmakar samma sorts bröd, bakat av arkeologen Liselotte Bergström, aktuell med sin avhandling om järnålderns brödkultur. Havre, vatten och honung kan ha varit de äldsta ingredienserna och man bakade utan jäst. Resultatet blev ofta små, hårda bullar, som åts av en priviligerad överklass.
- Kanske hade järnålderns svenskar lärt sig konsten att baka bröd av romerska soldater, menar Liselotte Bergström.
Från 200-talet och fram till Birkas storhetstid på 800-talet hade bröden ofta en rituell funktion. Bröden bröts och åts för att markera grupptillhörighet, ofta inom vikingarnas krigarklass, och Oden var särskilt förknippad med brödet, berättar Liselotte Bergström.

I programmet hör vi också om planerna på att kulturminnesmärka Sveriges äldsta existerande skateboardbana – Automobilens Snakerun i Falkenberg, och så inleds en serie om vikingar. Arkeologen och författaren Kristina Svensson berättar i den första delen om völvorna och den mystiske Torborg på Grönland som kunde spå in i framtiden.
- Völvorna var alltid kvinnor och hade en viktig position i det vikingatida samhället, inte minst eftersom de ansågs kunna avgöra utgången av erövringståg och fältslag, berättar Kristina Svensson.

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".