Superdatorn i vardagsrummet

25 min

Tekno 30 januariNu har speldatorer hamnat i superdatorklass. Forskare anser t.ex. att ett antal Playstation 3 kan utföra stora beräkningar. Det beror på att dagens processorer är så pass kraftfulla att om man sätter ihop ett stort antal av dem, så når man superdatorresultat.

Vi kommer också att ha superdatorer i vår närhet, som ”inte syns”, embedded hi-speed. Exempel på det är hdtv-industrin, och mobilindustrin, som  tar hjälp av de nya processorerna för att möta ökade krav på avancerad bild- och ljudbehandling. Japanska företag tänker locka marknaden med nya hdtv-apparater på 2010-talet som ger ännu bättre bild än dagens hdtv.

Det här betyder att superdatorn snart hamnar i vardagsrummet, säger Per Stenström, Chalmers-professor i dataarkitektur, och Marc Duranton vid halvledareföretaget NXP, Nederländerna, i Teknos lägesrapportering om superdatorer, med anledning av datorkonferensen HiPEAC i Göteborg.

Växtfiber ger billig/stark kolfiberplast

Det kallas det svarta guldet - kolfiberarmerad plast - otroligt lätt och starkt, men dyrt och i nuläget en bristvara. Norrköpingsföretaget Trifilon har tagit fram ett alternativ där man använder växtfibrer tillsammans med kolfibrerna och får ett betydligt billigare kompositmaterial

Den har dessutom visat sig vara starkare än ren kolfiberarmerad plast. Det vore ingen match att banta bort 500 kilo på en personbil med vårt material, menar Giottis Motsanos på Trifilon. Det går dessutom att återvinna plasten. Reporter: Pelle Zettersten.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".