Ny filmteknik inom filmen och val i Florida

44 min

Tisdag 29 januari

16.00-16.45

Oroligheterna i Kenya
I Kenya fortsätter våldet. Det kommer uppgifter om att militärhelikoptrar skjutit mot en folksamling i staden Naivasha och i huvudstaden Nairobi sköts en oppositionspolitiker ihjäl utanför sitt hem natten till tisdagen. Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent rapporterar.

Ny filmteknik
Nu pågår Göteborgs filmfestival för fullt. Under tio dagar visas närmare 500 filmer och når uppemot 125 000 besökare. Det blir allt lättare att göra film. För små nätta dvd-kameror, kamera i mobilen och distribution via internet gör att nästan vem som helst kan göra och få ut sin film på marknaden.
Men vad betyder den nya tekniken för filmen? Blir den bättre eller sämre? Kommer den slå ut den traditionella filmen eller är den ett komplement? Medverkande bl a Ewa Cederstam, filmare, Erik Hemmendorf, producent och Håkan Westesson, Göteborg Filmfestival. Vi sänder direkt från biografen Drakens foajé.

Lesbiska i Kina
Kvinnor i Kina som blir kära i andra kvinnor har länge tvingats hemlighålla sin passion och gå med på familjens krav att gifta sig med en man. Men nu väljer allt fler att gå sin egen väg. Lesbiska aktivister har bildat stödnätverk och i Kinas storstäder har en hel subkultur vuxit fram med barer och caféer för lesbiska kvinnor. Och myndigheterna som förr förföljde homosexuella har lättat på restriktionerna. Men familjen har fortfarande stort inflytande över kvinnornas liv och många tvingas leva dubbelliv. Reportage av Petra Levinson.

17.00-17.45

Val i Florida
Den hittills folkrikaste delstaten går till primärval. Och på den republikanska sidan kan Floridavalet bli avgörande: Det är ”vinna eller försvinna” som gäller för den tidigare favoriten Rudy Guiliani. Han har inte kampanjat i de tidigare primärvalen, utan går in först nu en taktik som har ifrågasatts allt hårdare. Daniel Alling, SR:s korrespondent, Hans Bergström, docent statskunskap och Olle Wästberg, fd generalkonsul i New York medverkar.

Småländsk skinka
Inga nyheter, inga konstigheter, bara småländsk mat”, så marknadsförs Lönnebergaskinkan. Men den är inte gjord i Småland och innehåller åtminstone sju tillsatser något som fått Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm att anmäla företaget till KO. Krister Åberg, VD Atria Chark och deli deltar också.

Povel Ramel sällskapet
I somras dog Povel Ramel bara några dagar efter att hans årliga Karamelodiktstipendium delats ut. Priset delades den här gången ut av Povels barn, Lotta och Mikael. Det finns både Taube- och Cornelis-sällskap. Nu verkar det som om ett Povel Ramel-sällskap är i vardande. Anton Karis ringde upp Isabella Clevenhag som annonserat i tidningen efter intresserade.

Klimatmedvetandet
FN:s klimatpanel har varnat för att konflikter kommer att följa i den globala uppvärmningens spår. Men frågan är om det ökade klimatmedvetandet inte redan börjar skapa små minikonflikter här i Sverige. För de människor som tar klimatlarmet på allvar och förändrar sin livsstil har naturligtvis allt svårare att stillatigande stå ut med grannens bensinslukande stadsjeep eller släktingarnas obekymrade långflygningar till Thailand. Magdalena Ribbing, folkvettsexpert deltar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H ErikssonProducenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".