En lång historia kan vara dagstidningarnas framtid

20 min

Är det här en del av framtidens lokaltidning? Att följa upp det tidningen skrivit mycket om tidigare. Och att verkligen gå på djupet.Hör om Helsingborgs Dagblads satsning på en ytterligt läsvärd skoluppsats som kortades, men ändå blev ett 12-sidigt reportage i söndagsbilagan för en knapp vecka sen.

 

 

”De dödade sin vän” löd rubriken på bilagan och artikeln, som handlar om vad som verkligen låg bakom det av medierna väldigt uppmärksammade mordet i Bjuv 1994.

Det visar sig att den bild som medierna gav för tretton år sen skiljer sig markant från den bild som tar form idag.

Inget rollspel

Det talades och skrevs till exempel mycket om att mördarna hade påverkats av rollspel och videovåld. Men mordet hade inte mycket med detta att göra.

Den 20 november 1994 förvandlas två unga Bjuvsbröder till kallblodiga mördare. Journalistvikarien Fredrik Lassen skriver om pojkarnas uppväxt, brottet, straffet och vägen ut i samhället igen.

Vikarie i Bjuv

Fredrik Lassen råkar dessutom vara tillfällig lokalredaktör på HD i Bjuv. Så vi åkte dit för att höra hur han fick fram sitt material. Och hur det kommer sig att det inte stämmer med det medierna rapporterade?

Det var 15-årige Thomas Michelsen som mördades på en mörk skolgård i Bjuv. Han hade gått ditt i sällskap med ett par av sina bästa vänner, två bröder.

Ovanligt brutalt

De sa till honom att de hade en överraskning och bad honom blunda. Därefter slog de ihjäl honom med hjälp av en planka och en tio kilo tung sten.

Bröderna skapade ett starkt band mellan sig under uppväxten. De gick från att vara mobbade ynglingar till ondskefulla tonårsmördare, men lever nu ute i samhället igen.

Etiska problem

Så hur hanterade Helsingborgs Dagblad de etiska problem som är förknippade med att berätta om det här en gång till?

Ursprungligen skrevs texten som ett examensarbete på journalistutbildningen vid Göteborgs Universitet. Den bygger på polisens förundersökning, socialtjänstens rapporter och rättspsykiatriska utlåtanden, samt på intervjuer med flera inblandade.

För en dryg månad sen belönades för övrigt Fredrik Lassen med Publicistklubben Västs pris för bästa examensarbete. Uppsatsen hade titeln: ”Att bota ondskan” - en rekonstruktion och uppföljning av Bjuvmordet 1994.

Beröm redan klart

Veckans beröm delar vi för en gång skull ut själva redan idag här på hemsidan. Just det - det går till Fredrik Lassen och Helsingborgs Dagblad! Se ovan!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".