Den opålitliga börsjournalistiken

35 min

P1 lördag 26 januari

”Sitt still i båten” är ett välbekant råd för alla småsparare. Men hur bra råd ger börsjournalistiken i tider av börsoro?
Den här veckan har det varit särskilt besvärligt. Ena dagen går aktiekurserna stuprakt nedåt, bara för att nästa dag göra ett så kallat ”glädjeskutt”. Börsen är ”helt crazy” enligt expertisen. Och frågan är då vad råden på ekonomisidorna egentligen är värda. I Medierna får ni höra ekonomijournalisten och författaren Olle Rossander som inte är nådig i sin kritik av tidningarnas aktieråd.

Han undersökte för ett par år sedan hur bra börsråden var, bland annat under storkrisen 2000-2003. Han förbluffades över de usla råden och hur de presenterades. Han undrar idag varför medierna inte har velat se varningssignalerna inför dagens börsoro.

Vi träffar också Annika Creutzer, chefredaktör på privatekonomitidningen Privata affärer, en stund på jobbet under den turbulenta börsveckan.

En av världens största naturfilmare, David Attenborough, anklagas för fusk. Den legendariske filmaren får kritik för en scen i sin senaste BBC-film, där han träffar på en till synes vild och farlig kobra. I verkligheten hade man helt enkelt köpt en redan infångad kobra och satt den på en sten för att spara tid. Vi talar med Henrik Ekman, svensk naturfilmare och producent på SVT, och Steve Hewlett, på Media Guardian, om var gränsen går mellan kreativt filmskapande och att faktiskt bedra publiken.

Kändisar som ”rasar” och ”attackerar” varandra är ett återkommande tema i kvällstidningarna. Men hur äkta är dessa ”bråk”? Och vad innebär det egentligen när någon ”rasar” eller ”attackerar”? I veckan sattes fokus på den här formen av mediedramaturgi, när författaren och journalisten Jan Guillou levererade hård kritik i den egna tidningen Aftonbladet. Det var efter att han själv blivit indragen i ännu ett sådant ”bråk”, i just Aftonbladet, efter ett avsnitt i SVT-programmet ”På spåret”. Han hävdar bestämt att kändisbråken i regel är fejk, och skapade av tidningarna för att sälja lösnummer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".