BAKOM ETNICITETENS YTA

55 min

Lördagen 26 januariStamkonflikter i Kenya, etniska motsättningar på Balkan och klanstrider i Afghanistan - vad döljer sig egentligen bakom rubrikerna?Vad får den etniska gnistan att tända - och vad krävs för att släcka branden? Hör rösterna från Nairobi, Uppsala och Kathmandu.

När de första våldsamheterna bröt ut i Kenya efter att det omtvistade valresultatet meddelades under kaotiska former den 30 december rådde först bara en allmänning förvirring. Men ganska snart kom förklaringen - etniska motsättningar mellan rivaliserande stammar!! 
Och man kunde ana en outtalad hänvisning till andra underförstått obegripliga konflikter i Afrika.

Förra året, mötte reportern Magnus Bellander Faith Wambui Ng’ang’a i Nairobi. Då hade hon stora förväntningar inför valet i december. Idag har han återvänt till henne. Han möter henne i en av Nairobis förorter med sin nyfödde son Jaheim. Faith Wambui Ng’ang’a är kikuyu och sonens pappa är kiisi, men Faith Wambui Ng’ang’a hoppas på en framtid i Kenya där etnicitet inte ska ha någon betydelse.

I torsdags möttes rivalerna om presidentposten Mwai Kibaki och oppositionsledare Raila Odinga för första gången sedan de våldsamma sammanstötningarna bröt ut för en månad sedan. Men det var långt till försoning och samarbetsvilja. När de visade upp sig med medlaren Kofi Annan skakade de pliktskyldigt hand men utan att se på varandra. Direkt efter mötet upprepade Kibaki att han är den rättmätige vinnaren vilket förstås upprörde oppositionen. Många av Kenyas ledande politiker har varit aktiva sedan tiden kring självständigheten 1963. Och nu är det många som efterlyser en ny generation ledare, som kan se bortom etnicitet och föra en politik grundad på idéer.

En av dem är den kenyanske forskaren Martin Kimani som nyligen besökte Sverige. Han är en av ledarna för den nybildade medborgarrörelsen Concerned Citizens for Peace, som vill samla kenyaner över de etniska gränserna för lösa krisen.

Hör freds- och konfliktforskaren Anna Jarstad om hur etnisk identitet skapas och vad det är som gör att den etniska identiteten är så lätt att använda i konflikter.


 


På CinemAfrica filmfestival i stockholm om en dryg vecka visas den prisbelönta filmen Ezras. Filmens regissör Newton Aduaka har en ny idé på arbetsbordet; en idé om en dokumentär storsatsning på en av den afrikanska kontinentens värsta konflikter; den som präglade nigeriafödde Aduakas egen barndom - Biafrakriget. Mikael Olsson ringde upp Newton Aduaka i Paris.

I Bosnien Hercegovina var etnicitet den sträng de politiska ledarna spelade på för att mobilisera kroater, serber och bosniaker mot varandra inför och under Bosnienkriget. Roland Kostić, vid institutet för freds- och konfliktforskning vid Uppsla universitet doktorerade i höstas med en avhandling om etnicitetens betydelse efter kriget och han förklarar varför fredsavtalet i Dayton gjorde slut på 4 års blodigt krig men också cementerade den etniska splittringen.

En viktig förutsättning för att säkra en stabil fred är att skapa en konstitution som inkluderar de grupper som tidigare har bekämpat varandra. En veteran på det området är den internationellt uppburne professorn i juridik Yash Ghai - kenyan med rötterna i Indien.  I över tre decennier har han rest jorden runt för att hjälpa till att bygga upp länder som slitits sönder av krig och konflikter eller som just vunnit sin självständighet. För närvarande är han engagerad i Nepals fredsprocess. När han ser tillbaka på sin långa erfarenhet från olika konfliktområden - Sri Lanka, Afghanistan, Iraq och Kenya för att nämna några - då konstaterar han att etniska faktorer har fått allt större betydelse genom åren.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".