Äktenskap -ett laddat ord

45 min

P1 fredag 18/1 14.03 med repris lördag 19/1 17.00

I veckan var det sista chansen för remissinstanserna att påverka utredningen om en samkönad äktenskapslagstiftning. Många samfund och religiösa organisationer som har yttrat sig kan tänka sig en samlevnadsbalk, men de flesta vill reservera äktenskapsbegreppet för en förening mellan man och kvinna Varför blir det här en så laddad fråga och hur hänger äktenskapet ihop med tro och samvete?

I USA har det blivit allt vanligare att ungdomar väntar med sex tills dom gifter sig. Bushadministrationen har satsat 176 miljoner dollar av federala pengar till organisationer och skolor som undervisar i sexuell avhållsamhet och den kristna organisationen Silver Ring Thing turnerar med en show för att övertyga unga om att avstå från sex före äktenskapet.

I kvartsamtalet, Jackie Jakubowski som är chefredaktör för den75-års jubilerande tidskriften Judisk Krönika.

Ett center för amerikastudier har öppnats vid det amerikanska universitetet i Kairo för att skapa större förståelse mellan arabvärlden och USA. Det är ett arbete som sker i stark motvind, enligt centrets ansvarige. På grund av USA:s mellanösternpolitik är de antiamerikanska stämningarna utbredda och vrångföreställningarna många.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista