Den förste fotografen

25 min

P1 den 17 januari 13.20, repris 19 januari 19.35 samt 23 januari 01.15

1840 förevisade löjtnanten Lars Bentzelstjerna en helt ny teknologi på Stockholms slott. Apparaten kallades för camera obscura och hade förmågan att göra exakta avbildningar av verkligheten – så kallade daguerrotyper. I Vetenskapsradion Historia får vi höra berättelsen om Bentzelstjerna – Sveriges förste fotograf – och om den tidiga fotografins historia i Sverige. - Samtidens svenskar var helt förbluffade över den här nya tekniken, berättar Björn Axel Johansson, författare till boken ”De första fotograferna”.

Vetenskapsradion Historia granskar dessutom den bioaktuella filmen ”Tali-Ihantala 1944”, som på ett närmast dramadokumentärt sätt skildrar striderna mellan Finland och Sovjetunionen på Karelska näset 1944. Armémuseums Thomas Roth tycker att filmen knappast är något att se på första daten, men att den är mycket trogen den historiska verkligheten. 

Och i serien om världshistoriens största spioner med författaren Gunnar Wall har turen kommit till James Jesus Angleton, chefen för det amerikanska kontrspionaget under kalla krigets kyligaste år...

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".