Revansch för finskan med Arja Saijonmaa, Love Antell och Ultra Bra

45 min

Välkomna till veckans första Radiokorrespondenterna med tema Finland och Polen - idag om finska i musik och poesi. Thella Johnson och Philip Teir i studion.

Finska kultbandet Ultra Bra har en stor roll i dagens program. När veckans programledare Thella Johnson upptäckte bandet hade de redan splittrats men deras musik inspirerade henne att fördjupa sin finska. Vi pratar med Anni Sinnemäki, politiker i Helsingfors stad med också poet som på nittiotalet skrev bandets texter. Finskan är alltså ett språk för poesi och musik. Utmärkt både om kärlek och politik. Ibland påstår vissa att finska är ett hårt språk, ja till och med fult. Helt fel, påstår vi, och ska bevisa hur bra det passar för konsten. Till vår hjälp har vi Arja Saijonmaa som under sin långa karriär tolkat musik till både finska och svenska. Det vill vi höra mer om. Hon tolkar tillsammans med pianisten Patrik Svedberg särskilt för oss Ultra Bras musik. Love Antell gör exklusivt en version av en av bandets låtar på svenska och skickar ett videovykort till oss från Pernå där han befinner sig. Se och hör hur det låter här på vår sida. Han har sökt finskan och sina rötter under senare år och berättar om sin resa. 

Finska posten slutar att dela ut post på tisdagar. Tisdagen är ändå en dålig dag, menar posten. Brevbärare kan tänkas få andra uppgifter istället, som att klippa gräs. Vi testar hur det går med grunduppdraget. Vi har postat fem vykort till släktingar i Finland och följer upp under veckan när de kommer fram. Om de kommer fram.

Under veckan bisitter Philip Teir, författare och journalist bosatt i Helsingfors. Du kan bland annat läsa honom i Dagens Nyheter där han skriver om både politik och kultur i Finland.

Programledare: Thella Johnson
Bisittare: Philip Teir
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Bill Frisell - Probability Cloud
  Album: History, Mystery
  Bolag: Nonesuch
 • 15.27
  Arja Saijonmaa - Jokainen arkiaamu - Káthe Prói
  Album: Tähtisarja - 30 Suosikkia
  Bolag: WEA
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista