Katolska kyrkan kritiserar regimen i Venezuela

44 min
Den katolska kyrkan kritiserar öppet Venezuelas president Nicolas Maduro. Det hindrar inte att Maduro bett kyrkan om hjälp med medling i landets allvarliga politiska situation.

Den katolska kyrkan är starkt oroad över den politiska utvecklingen i Venezuela, och har bland annat krävt riktiga demokratiska val och frisläppande av politiska fångar. Kyrkans engagemang har besvarats med både verbala och fysiska attacker. Bland annat har president Nicolas Maduro anklagat kyrkan för att på ett förrädiskt sätt ”gynna alla världens kapitalister och perversa”. Fredrik Heiding, Newmaninstitutet, kommer till studion för att ge en bild av kyrkans roll i konflikten.

Jamila Hussein, sociolog och kriminolog, är aktuell med boken Heder och hedersvåld. Hon menar att hon bryter mot ett tabu genom att forska i ämnet. Vilken betydelse har religionen för hedersvåld och vilka konkreta åtgärder vill hon se för att hjälpa de utsatta?

På Kuba var ateismen påbjuden fram till för femton år sen. I dag växer de religiösa samfunden och den katolska kyrkan har fått en central betydelse i samhället. Reportage i Människor och tro av Lars Palmgren.

Natalie Lantz, doktorand i Hebreiska bibelns exegetik vid Uppsala universitet, har lovordats för sin översättning av David Grossmanns nya bok En häst kommer in på en bar. Hon samtalar med programledare Tithi Hahn om sin forskning och sitt förhållande till judisk tro och kultur.

Veckans utrikeskrönikör Lasse Johansson i Washington sitter mitt under storpolitiskt tumult och googlar på nunnor. Över 7 000 amerikanska nunnor har nämligen skrivit under ett upprop mot president Donald Trumps planer på att skrota sjukförsäkringssystemet Obamacare. Nunnornas initiativ är en påminnelse om att USA inte enkelt kan delas in i religiösa konservativa och sekulära liberala.