Tragedin som blottar klyftor: Staffan Sonning i London

3:12 min

Utrikeskrönikan 10 juli 2017. Stockholm.

Stockholm måndag. Jag har varit hemma på bröllop. Men jag följer på avstånd utvecklingen kring den förödande branden i höghuset Grenfell Towers i Kensington i London.

Det är en katastrof som har satt ljuset på klyftorna i det brittiska samhället och som orsakar nya nyhetsartiklar, debattartiklar och politiska uppgörelser.

Det senaste handlar om att den illegala invandringen till Storbritannien kan bidra till att vi aldrig får veta hur många som dog, när 24 våningshuset förvandlades till en fackla på bara några minuter.

Den officiella siffran över dödsoffer är 80. Men det kan vara många fler. Det bodde mellan 400 och 600 personer i huset. Ingen vet säkert. Storbritannien har ingen folkbokföring.

Så siffrorna över antal saknade bygger på att familjemedlemmar eller vänner anmäler att någon saknar någon.

Och det är här invandringen kommer in. Det bodde i stort sett uteslutande invandrare i Grenfell Tower. Högstadsdelen ligger i ett område med subventionerade bostäder för mindre bemedlade i den i övrigt extremt välmående stadsdelen Kensington i London. Bara några hundra meter från det nu svartbrända skelettet av Grenfell Tower, finns gator med pampiga vita enfamiljshus som kostar motsvarande mellan 50 och 100 miljoner kronor.

Myndigheterna har gjort listor över antalet anmälda saknade och över alla de m som anmält, att de förlorat allt i branden och måste ha hjälp med ny bostad och livets förnödenheter. Och de har kommit fram till att siffrorna inte stämmer: De är för låga: Det borde vara fler.

Och den troligaste förklaringen är, att det fanns illegala immigranter i byggnaden, antingen i inofficiell andrahandsuthyrning, eller som inneboende hos människor som var hyresgäster i huset. Den förklaringen stöds också av vittnesmål från andra som bodde i huset. Och i så fall  är det troligen så, att en familj som finns illegalt i landet, inte vågar anmäla saknade familjemedlemmar, eller be om ett nytt boende, eftersom de då riskerar att utvisas.

Så nu har regeringen gått ut med ett erbjudande: En illegal immigrant som saknar någon familjemedlem får amnesti i tolv månader om han eller hon anmäler det till polisen. Men det erbjudandet har fått kraftig kritik från de organisationer som ger stöd och hjälp åt dem som drabbats: Ingen kommer ändå att våga anmäla, om de därmed registreras och riskerar att deporteras om tolv månader. Enda sättet att få folk att anmäla, är att ge dem obegränsad rätt att stanna kvar i landet, säger kritikerna. Men det har regeringen hittills inte velat göra, bland annat eftersom det då sägs finnas risk att illegala immigranter som inte alls bodde i huset kommer att anmäla sig i hopp om att få uppehållstillstånd.

Inne i ruinen av Grenfell Tower pågår upprensningsarbetet och letandet efter dödsoffer. Det är ett arbete som kommer att ta flera månader. En stor mängd mänskliga kvarlevor har redan hittats, men polisen säger att de är i ett sådant skick, att det inte går att bedöma hur många människor de kommer ifrån.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista