Ukraina: Musik i moll, borsjtj och framtidstro

45 min
Idag handlar det om landet som vill borsta bort lillebrorsstämpeln och som sakta men säkert lägger om kursen från öst mot väst.

Ukraina, till ytan det största landet i Europa och ett land där ingen kan klaga på att det inte händer något, tre omvälvande revolter på mindre än 30 år till exempel.

Vardagsliv i Kiev

Med i studion finns Elin Jönsson, SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent, som just kommit hem efter att ha bott två år i Kiev. Hon berättar bland annat om hur vardagslivet ser ut, om hur otroligt krångligt det är att ta sig in på Krimhalvön och hur Kiev trots allt präglas av en atmosfär av framtidstro.

Och vi ringer upp lyssnaren Viktor Pylypenko, som hörde av sig via sociala medier för att berätta om hur hans ansökan om att besöka sin mormor i de förbjudna zonerna under mitten av sjuttiotalet drog till sig både KGB och SÄPO.

Från moll till dur?

Musiken har alltid varit en tröst för Ukraina. För att skapa hopp har konsertpianisten Natalya Pasichnyk valt att tolka ett pianostycke i dur, något mycket ovanligt inom den ukrainska klassiska musiken som nästan alltid går i moll.

Dessutom har vi bjudit in Andriy Kachur, ordförande för Unga ukrainare i Sverige, som har koll på vad som händer på gräsrotsnivå bland Ukrainas unga och i kulturen.

På torsdag blir det traditionellt väkteri med lyssnarfrågor via telefon och andra kanaler, och man kan fråga nästan vad man vill kring Maria Persson Löfgrens bevakningsområde. Det går bra att redan nu mejla er fråga till: korrespondenterna@sverigesradio.se alternativt ringa till telefonsvaren på 08-784 39 51.

Programledare: Maria Persson Löfgren
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.05
  Stereo MC's - Fever - Steve Hillage Remix
  Album: Rasa Exotica
  Bolag: Rasa
 • 15.05
  Jamala - 1944
  Album: Eurovision Song Contest 2016 Stockholm
 • 15.29
  Natalya Pasichnyk - Toccata
  Album: Consolation: Forgotten Treasures of the Ukranian Soul