Dansk rabbin: Religion behövs för att lösa konflikter

45 min
Många tror att religion bara skapar konflikter, men det stämmer inte. Religion behövs för att lösa konflikter. Det säger rabbinen Michael Melchior i Människor och tro.

Den danske rabbinen Michael Melchior var en av huvudpersonerna i lösningen av Tempelbergskonflikten nyligen, en kris som enligt honom var betydligt mer ödesdiger än omvärlden förstod. I Fredrik Wadströms reportage berättar han om den senaste akuta krisen och hur han ser på utsikterna att lösa Israel-Palestinakonflikten.

Någon gång i framtiden kanske kristenheten kan enas om påven som samlande talesperson. Det hoppas Anders Arborelius, Sveriges förste kardinal, i ett samtal i Människor och tro. Han talar också om sin uppväxt och om varför katolska kyrkan värdesätter celibatet.

Existensen och allas lika värde. Två av de frågor som diskuteras på Humanisternas konfirmationsläger. Vilket budskap förmedlas och vad är det man egentligen konfirmerar? Möt konfirmanderna Alva Gyllinge Lundqvist, Edgar Thies Lagergren, Lukas Lundström och Gemma Gröndahl i Elin Lemels reportage.

Med hjälp av författaren och poeten Jasim Mohamed gör vi ett besök på den grekiska ön Samos och Marias taverna, som hösten 2015 blir centrum i arbetet med att hjälpa flyktingar från krigets Syrien. Jasim Mohamed samtalar i programmet med Tithi Hahn om de existentiella frågor som följer i flyktingkrisens spår.

Veckans krönika kommer från Daniel Alling i Berlin. Han ser stora preussiska byggnader återuppföras, bland annat Garnisonskyrkan med ett 100 meter högt torn. Då går hans tankar osökt till ett varuhus i Ullared.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.19
    Ashanti, 7 Aurelius - Don't Leave Me Alone
    Album: Concrete Rose
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.