Homo naledi – förmänniskan som skakar om forskarvärlden

20 min

Kan en förmänniska med en hjärna stor som en apelsin ha använt eld? Begravt sina döda? Följ med in i Homo naledis undre grottvärld – och hör hur hon sätter griller i forskarnas huvuden.

Den 13 september 2013 hittade två underjordsastronauter fossil från en tidigare okänd förmänniska i grottsystemet Rising Star utanför Johannesburg, Sydafrika.

Förmänniskan får namnet Homo naledi, "Stjärnmänniskan", och ska komma att både provocera och gäcka forskarvärlden. Hennes unga ålder – bara 236 000-335 000 år – väcker frågor både om människans utveckling i Afrika och om vilka förmänniskor som egentligen ligger bakom de arkeologiska fynden i Sydafrika från denna period.

Samtidigt är det ett mysterium hur fossilen hamnat i det extremt otillgängliga grottsystemet. Kan grottorna rent av ha använts som begravningsplatser av Homo naledi?

I programmet besöker vi grottsystemet Rising Star med forskarna Lee Berger, professor i paleoantropologi vid Wits University i Johannesburg och John Hawks, professor i paleontologi vid University of Wisconsin-Madison, och får en smygtitt på den utställning där den otroliga fossilsamlingen ska visas upp för omvärlden för första gången.

Programmet är en repris från den 22 juni 2017.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista