Ny bild av Boye, statyer och historia som politiskt verktyg och batikhäxan i språket

Här finns inget ljud

Ny biografi om Karin Boye visar nya sidor av poeten. Dessutom: Om statyer som rivs, teater om hur rasism känns, direktsänd dokumentär och veckans ord är "batikhäxa".

När Karin Boye-biografin Drabbad av renhet av Margit Abenius gavs ut 1950 la den grunden för mångas blick på författaren. Nu kommer en ny omfattande biografi över Boyes författarliv av Johan Svedjedal, Den nya dagen gryr. Samtal med litteraturkritiker Anneli Dufva om hur bilden av en författare kan skifta - och om det spelar någon roll i läsningen?

Efter våldsamheterna i amerikanska Charlottesville har flera delstater beslutat att plocka ner kontroversiella monument. Intervju med historikern Ivan Kurilla, professor vid Europeiska universitetet i Sankt Petersburg, om kollektiva minnen och hur historien används som ett politiskt verktyg.

Hur speglar språket den tid vi lever i? Det är utgångspunkten i det återkommande inslaget veckans ord. Idag, Nina Asarnoj om ordet "batikhäxa".

Om två veckor har pjäsen Svaret premiär på Stadsteatern Kulturhuset i Vällingby där tre svarta kvinnor försöka att svara på frågan: hur känns rasism? P1 Kultur har följt ensemblen under en dag på teatern.

I tisdags startade scenkonstkollektivet Troja Scenkonst projektet Disobedience live - en sorts direktsänd nätdokumentär som under sex dagar följer fyra aktivister på väg att ockupera en brunkolskolgruva Tyskland. Samtal med kritiker Jenny Teleman.

Vad har litografin betytt för konsten och konstmarknaden? I dagens essä från OBS har Thomas Millroth läst Jan af Buréns bok "Litografin - en snilleblixt".

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.12
    Ryuichi Sakamoto - Merry Christmas, Mr. Lawrence
    Album: Furyo - Merry Christmas, Mr. Lawrence
    Bolag: Editions Milan Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista