Indien - landet med olika familjelagar för olika religioner

44 min

Din man skriver några ord i ett sms, och du är ögonblickligen frånskild. Så ser den indiska muslimska lag ut som nu ska ändras. Men varför har Indien separata familjelagar för olika religioner?

De kontroversiella muslimska snabbskilsmässorna har i veckan dömts ut i Indiens högsta domstol. Tidigare har över 20 muslimska länder förbjudit bruket. Nu kommer Indien att följa deras exempel.

Det är en seger för kvinnorna – men systemet med olika familjelagar för de olika religionerna lever kvar. Hör kommentarer från bland andra juristen Vrinda Grover som företrätt kvinnor i många uppmärksammade rättsfall i Indien. Samtal i studion med Människor och tros reporter och Indienkännaren Julia Wiraeus.

Reportage från den nyöppnade moskén i Berlin med röster från bland andra homosexuelle 42-årige Christian som äntligen hittat en gudstjänstlokal där han känner sig hemma. Intervju med den grundaren Seyran Ates. ”Man ska se oss som en muslimsk reformationsrörelse”, säger hon.

Snart kyrkoval i Sverige, till en beräknad kostnad av cirka 160 miljoner kronor. Varför går bara var tionde medlem och röstar? Borde systemet ändras? Analys i studion med Lennart Lundberg, Kyrkans Tidning.

Ingen dirigent, ingen publik och ingen konsert. Sångartraditionen Sacred Harp i USA handlar helt och hållet om att träffas och sjunga gamla sånger från kolonialtiden. Och trots att man numera kommer från en mycket blandad religiös bakgrund håller man hårt på de gamla kristna sångtexterna. Reportage från Massachusetts av frilansjournalisten Mattias Lundblad.

Vad är en existensfestival? Imorgon, fredag, är det i alla fall dags för en sån på Österlen i Skåne. Vilka livsfrågor som festivalen ska fördjupa sig i - genom bland annat samtal, föredrag och lyrik - berättar Cilla Ungerth Jolis, som är psykoterapeut och en av grundarna till den ideella existentiella föreningen Convenium.

Veckans krönika kommer från Sten Sjöström. Han har varit sommarens korrespondent i Moskva och kunnat jämföra färska intryck av Ryssland med sina tidigare erfarenheter från Sovjettiden. Politisk propaganda spelar fortfarande en viktig roll, menar Sten Sjöström, men nu är det rysk-ortodox kristendom som används i propagandan i stället för kommunism.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.56
  Promoe - Marathon
  Album: The Long Distance Runner
  Bolag: DvsG
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista