Ett avsnitt från P1 Kultur
9:55 min
Kulturkrönikan: Dör demokratin när sanningen försvinner?
Sön 27 aug 2017 kl 08:50
Värderingsfrågor dominerar allt mer av samhälls- och kulturdebatt. Kan vi lära av historien i denna omvälvande tid? Frågan väcks i en aktuell bok.

Dessutom – en intervju med irländska författaren Sally Rooney

Hösten kliver in och framför oss ligger ett år som pekar mot politisk dramatik. I Sverige kommer det handla det om allt från nazistdemonstration vid Bokmässan i Göteborg, över EU-toppmöte i november och så då valet i september nästa år.

I omvärlden handlar mycket om det auktoritäras återkomst. Hur ledare vill skaffa sig mer kontroll över medier, domstolar och institutioner som är grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Men också hur makthavare anammar språkbruk och världsbilder från extrema rörelser som utmanar demokratierna.

Det här nygamla landskapet är en stor utmaning att beskriva. Inte minst för nyhetsjournalistiken, som traditionellt bygger på det konkreta, som händelser eller skeenden som kan bevisas med siffror.

Men en betydande del av nutidens stora, avgörande frågor handlar snarare om det inre: vad nationer och folk är, vad som formar språket, hur vi ska se på kulturella symboler och historien i stort.

Timothy Snyder, historieprofessor vid amerikanska Yale, kommer nu ut på svenska med sin bok ”Om tyranni” med undertiteln ”Tjugo lärdomar från tjugonde århundradet”, där han filtrerar vår tid genom den europeiska 1900-talshistorien.

Snyder är uttalat anti-Donald Trump i boken som skrevs efter presidentvalet 2016, och tyngdpunkten ligger på USA. Snyder menar att amerikanerna de senaste decennierna präglats av en ”ofrånkomlighetens politik”, tanken att historien bara kan gå i en riktning, mot en liberal demokrati där alla bara får det bättre och bättre. ”Ett självförvållat intellektuellt komatillstånd”, menar Snyder.

Men den här skriften kan också läsas som en bredare, universell samling av teorier kring hur totalitära ideer och extrema rörelser kan vinna mark. Snyder skriver att både fascismen och kommunismen växte fram som reaktioner på den globalisering som redan då pågick. Och ur de dåvarande demokratiernas oförmåga att hantera problem som växte fram.

En av Snyders tjugo lärdomar har rubriken ”Tro på sanningen”. Här beskriver han hur sanningen dör när makthavaren är faktafientlig, upprepar verbala attacker, förenklar orsakssamband och höjer upp sin egen person. Och för den som tar makt genom att tala osanning är en av de mest effektiva metoderna att beslå andra med osanning, och så tvivel kring etablerade fakta.

”Om ingenting är sant är allt bara ett spel”, skriver Timothy Snyder.

Om man köper den teorin leder tankarna lätt vidare: I en värld där fakta inte betyder något blir politiken bara en kamp, där bara en kan ”vinna”. Politik blir då inte längre en yta där folkvalda gemensamt kompromissar och löser frågor. ”Post-sanning är prefascism”, hävdar Snyder.

Och även här sätts medierna på prov. Vad är balans i en debatt där ena parten ljuger mycket mer än den andra? När får politiskt rävspel och attacker skymma sakfrågor? Hur väl fungerar den egna faktakontrollen?

En sådan utveckling skickar också frågan vidare till varenda en av oss: Om vilka påståenden vi slänger ur oss i vardagen, eller vilka artiklar vi delar i sociala medier. Och om vi inte alla har ett ansvar för hur lögner, falska nyheter och osanna verklighetsbeskrivningar kan tillåtas urholka demokratin.

 ”Om tyranni - tjugo lärdomar från tjugonde århundradet” av Timothy Snyder i översättning av Margareta Eklöf ges ut på svenska 29 augusti. I oktober gästar Snyder  KulturhusetStadsteatern i Stockholm.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".