ÖSTERSJÖFESTIVALEN: Oedipus Rex

Här finns inget ljud

Dags för Esa-Pekka Salonen att inviga årets festival! Det gör han med den Polarprisbelönade regissören Peter Sellars tolkning av Stravinskys oratorium Oedipus Rex och Psalmsymfonin.

Igor Stravinskys Oedipus Rex bygger på Sofokles välkända drama om Oidipus som försöker undkomma sitt öde men som genom sina handlingar istället fullbordar detta. I sin iscensättning av Stravinskys oratorium har Peter Sellars bytt ut berättartexten – i original skriven av Jean Cocteau – till Sofokles egna ord ur pjäsen Oidipus i Kolonos som handlar om Oidipus liv i landsflykt och hans död. En text som här framförs av Oidipus dotter Antigone och som länkar ihop Oedipus Rex med Psalmsymfonin där försoning och hopp är ett tema.

Orphei Drängar samt damer ur Gustav Sjökvists kammarkör och Sofia Vokalensemble var med och framförde verken i Aix-en-Provence och i London redan förra året, men kvällens föreställning innebär nordisk premiär för denna version.

Solister: Joseph Kaiser (Kung Oidipus), Violeta Urmana (Iokaste), Davóne Tines (Kreon, Tiresias och Budbäraren), Joshua Stewart (Herden), Pauline Cheviller (Berättaren).
Sångsällskapet Orphei Drängar.
Damer ur Gustaf Sjökvists kammarkör och Sofia vokalensemble.
Dirigent: Esa-Pekka Salonen.
Regi: Peter Sellars.

Igor Stravinsky:
1. Oidipus Rex.
2. Musikaliskt intermezzo.
3. Psalmsymfonin.
Direktsändning från Kungliga Operan, Stockholm.

Musikproducent: Carrie Budelman
Sändningsproducent: Cynthia Zetterqvist
Programledare: Per Lindqvist och Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.25
    Sarah Connolly - I. Das Trinklied vom Jammer der Erde (The Drinking Song of Earth's Misery)
    Sarah Connolly
    Mahler: Das Lied von der Erde
    Etikett: LPO
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista