ÖSTERSJÖFESTIVALEN: Estniska festivalorkestern under ledning av Paavo Järvi

Här finns inget ljud

Hör Dimitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 1 i f-moll och Sibelius Symfoni nr 2 i D-dur. Dessutom den estländska tonsättaren Erkki-Sven Tüürs accordeonkonsert Prophecy. Allt direkt från Berwaldhallen.

Dags för den fjärde konserten i årets Östersjöfestival. Då gästas festivalen av Estniska festivalorkestern, en ganska nybildad orkester som i år gör sin första turné. Orkestern grundades 2011 och består av eminenta musiker, handplockade av dirigenten Paavo Järvi.

Konserten bjuder på Dimitrij Sjostakovitjs Symfoni nr. 1, f-moll, ett ungdomsverk av Sjostakovitj. Det var hans examensarbete vid konservatoriet i St Petersburg och tonsättaren var då bara nitton år gammal.

Erkki-Sven Tüür började sin bana som rockmusiker och kanske kan man ana spår av detta i hans accordeonkonsert Prophecy som spelas av den lettiska accordeonvirtuosen Ksenija Sidorova som selade på sig dragspelet redan som åttaåring.

Dessutom blir det förstås finsk musik. Vi får höra Jean Sibelius Symfoni nr 2, D-dur, där den andra satsen särskilt, inbjuder till många tolkningar: Sibelius själv har i en kommentar sagt att han tänkt på en scen med Don Juan och Stengästen, alternativt en kamp mellan Döden och Kristus.

Andra än Sibelius själv, har tolkat satsen som en kommentar till den rådande politiska situationen. Robert Kajanus skrev till exempel efter premiären av verket att: "andantet verkar såsom den mest förkrossande protest mot all den orättvisa, som i vår tid hotar att beröva solen dess ljus och våra blommor deras doft”.

Konsert med Estniska festivalorkestern.
Solist: Ksenija Sidorova, accordeon.
Dirigent: Paavo Järvi.
1. Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 1 f-moll.
2. Erkki-Sven Tüür: Prophecy, accordeonkonsert.
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Jean Sibelius: Symfoni nr 2 D-dur.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Musikproducent: Carrie Budelman
Sändningsproducent: Cynthia Zetterqvist
Programledare: Per Lindqvist och Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.31
    Maria Kalaniemi - Kevään kurjet Cranes of Spring
    Album: Bellow Poetry
    Bolag: Aito Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista