Gullmarsfjorden – en mytomspunnen marin miljö

19 min

Kring Sveriges enda tröskelfjord ligger hela fyra forskningsstationer, vilket gör Gullmarsområdet till ett betydande havsforskningskluster i världen.

Redan på 1830-talet kom de första forskarna till Gullmarsfjorden och de häpnades över alla märkliga varelser som fanns i den djupa havsviken.

Gullmarn är som ett akvarium, och i fjorden finns arter som annars återfinns på flera hundra meters djup långt ute i haven.

Förklaringen är att tröskeln skapar en stabil vattenmassa inne i fjorden, där salthalt och temperatur inte varierar särskilt mycket.

Vetandets värld besöker Kristinebergs station grundades 1877. Den anses vara en av Europas ledande marina forskningsmiljöer, med bland annat laboratorier där forskarna kan göra experiment i de temperaturer och den salthalt de vill. 

Vi tar oss också till Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, Klubbans Biologiska Station som tillhör Uppsala universitet och Bornös oceanografiska forskningsstation på en isolerad ö i fjordens inre.

I programmet medverkar Matz Berggren, marinbiolog vid Göteborgs universitet, Therese Karlsson, doktorand vid Göteborgs universitet, Karin Mattsson, fysiker vid Göteborgs universitet, Erika Norlinder, däcksman Klubbans biologiska station, Johan Rodhe, professor oceanografi Göteborgs universitet och Håkan Westerberg som är oceanografisk forskare i Göteborg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista