Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
45 min
Doparnas sämsta ursäkter: mammas pasta och stänkande vattenpölar
Fre 01 sep 2017 kl 14:03
Veckomagasinet om idrottsfusket som kanske kan stävjas med nya tester. Vi kollar också hur det blir höga hastigheter på långsammare spår och så berättar elever om hur de avslöjar "fake news".

Mammas cancermedicin som råkade ramla i när hon lagade pasta och läkemedelsrester i regnvatten som stänkte hela vägen till urinprovet - fantasin verkar ibland inte ha några gränser när idrottare som åkt fast för dopning ska förklara sig.

Det systematiska fusket i det ryska antidopningslaboratoriet vid Sotji där prover byttes ut genom ett hål i väggen låter också närmast sagolikt, men är tyvärr sant. Men vi hör också om en närmast omöjlig förklaring till ett positivt dopningstest som visade sig riktig. Kanske kan en del av problemen lösas när urinprov i framtiden kan ersättas av utandningsprover som vid alkotester, hör vi på en kemikonferens i Stockholm.

I veckomagasinet frågar vi oss också om det trots allt kan gå att köra riktigt fort på de föreslagna långsammare höghastighetsspåren, vi hör skoleleverna som övar sig på att avslöja falska nyheter i jätteforskningsstudie, och vi får tips om hur hörapparaten kan få vara kvar i örat och inte hamna i byrålådan som den ofta gör.

Programledare är Björn Gunér.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Jakatta - American Dream
  Album: Visions
  Bolag: Z Records
 • 14.04
  Thomas Newman - American Beauty
  Album: American Beauty
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.58
  Joni Mitchell - Free Man In Paris
  Album: Court And Spark
  Bolag: Warner Music
 • 14.58
  Joni Mitchell - Refuge Of The Roads
  Album: Hejira
  Bolag: Rhino
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".