Putins machoäventyr: Sten Sjöström i Moskva

3:18 min
Utrikeskrönikan den 7 augusti 2017. Ryssland.

MOSKVA, måndag.

Så har han gjort det igen - president Putin - varit ute på strapatsrika machoäventyr och låtit sig fotograferas med naken överkropp.

Ni kanske har sett bilderna. Han var med några nära kompisar, bland annat försvarsminister Shojgu, i södra Sibirien i tre dagar, mest verkar de ha ägnat sig åt fiske; Putin lyckades bland annat fånga en gädda som han sköt med harpun, men först efter att ha jagat den i två timmar, sägs det officiellt.

Ja just officiellt - för nyheten om presidentens minisemester har de senaste dagarna slagits upp som den viktigaste händelsen i Ryssland. TV har visat Putin ur alla vinklar, iförd perfekta gröna fritidskläder som tagna direkt ur ett modemagasin.

Sedan blev det som sagt dags att dra av sig på överkroppen, försvarsministern också. Det var mycket varmt, förklarade Putins presstalesman. Alla män med sina nakna överkroppar och i varje fall LITE muskulösa - det är märkligt att Putin som basat över lagstiftning mot homosexuella är så förtjust i bilder som lätt framstår som lite homoerotiska.

En del undrar förstås om semesterrapporteringen var alltigenom sann. För några år sedan visades på samma sätt hur Putin, även då iförd grodmansdräkt, plockade upp antika vaser från havets botten som ingen annan lyckats hitta. Först långt efteråt erkände hans presstalesman att krukorna var ditlagda speciellt för tillfället.

Men Putin verkar i varje fall vara en duktig fiskare. Under George Bushs tid som president var han i USA - och fiskade - och efter det sa Bush att Putin var den enda som fick upp något.

Det är för övrigt inte bara Putin som varit ute på macho-uppdrag de senaste dagarna. I Ukraina har president Petro Porosjenko varit uppe och flugit stridsflygplan av typ MIG29. Det blev mycket sarkastiska kommentarer i sociala media efter det vilket det också ha blivit i Ryssland om Putin.

Men om man inte ska raljera kan man ju fråga sig varför allt detta - och svaret måste ju vara att Kreml anser att den här typen av äventyrsskildringar stärker Putins aktier, så mycket koll har de förstås på opinionen.

Men det är ändå lite gåtfullt, tycker jag. Jag kan förstå att när han tillträdde, för snart 18 år sedan, så var det viktigt att visa upp honom som en frisk och stark ledare. Folk var trötta på Boris Jeltsin och hans alkoholproblem och många hade säkert också de tre sista gamlingarna från Sovjettiden i bakhuvudet: Brezjnev, Andropov och Tjernenko.

Men snart fyller Putin 65 år och man tycker att han borde vilja bli vald på andra meriter. Men det enklaste svaret är väl att det är presidentval om ett halvår och Putin vill visa att han visst klarar sex år till.

Precis före fiskafänget var han på annat ställe i Sibirien och då fick han en fråga från en äldre man i byn Tjerjomusjki - Vladimir Vladimirovitj, ställer ni upp i presidentvalet nästa år. Jag ska tänka på saken, sa Putin. Den frågan återkom ofta i TV - och det är nog ingen tillfällighet.