ÖSTERSJÖFESTIVALEN: Radiosymfonikerna spelar Mahler och Neuwirth

Här finns inget ljud

Festivalens storslagna final innehåller Mahlers våldsamma och ändlöst olyckliga men ändå så vackra Symfoni nr 6. Och så en nutida reflektion över Mahler av den österrikiska tonsättaren Olga Neuwirth.

I Olga Neuwirths Masaot/Clock without hands är, som redan titeln antyder, den linjära tiden upplöst och lyssnaren färdas genom ett flöde där melodifragment och citat från olika tider och genrer bryter igenom.

Egentligen skulle Neuwirth ha skrivit ett verk till hundraårsminnet av Mahlers död 2011, men hann inte på grund av andra uppdrag. Mahler fanns dock kvar i tankarna och 2015 hade kvällens verk urpremiär med Wienfilharmonikerna och Daniel Harding.

Neuwirth har hämtat inspiration från Mahlers sätt att arbeta, men också från en av sina egna drömmar. I drömmen träffar hon på sin farfar på en solig äng vid Donau och där spelar han melodi efter melodi på en raspig bandspelare för det barnbarn han aldrig mött i verkliga livet.

Efter paus hör vi musik av just Gustav Mahler. Hans sjätte symfoni kallas Den tragiska och har en orkesterbesättning som är gigantisk till och med med Mahlers egna mått mätt. Inte minst när det gäller slagverket där ett av de mest välkända inslagen är finalens ödesmättade hammarslag.

Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.
Dirigent: Daniel Harding.
1. Olga Neuwirth: Masaot/Clocks without hands.
2. Musikaliskt intermezzo.
3. Gustav Mahler: Symfoni nr 6 a-moll.
Direktsändning från Berwaldhallen, Stockholm.

Musikproducent: Carrie Budelman
Sändningsproducent: Cynthia Zetterqvist
Programledare: Sara Norling och Francis Shaughnessy

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.41
    Väinö Raitio - Joutsenet (Op 15)
    Jukka-Pekka Saraste, Finska Radions Symfoniorkester (Helsingfors)
    Works For Orchestra
    Etikett: ONDINE
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista