Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: Adrian Jones + Unejõgi + Skenet
Tor 31 aug 2017 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Lyssna på en konsert för saxofon och stråkkvartett med Adrian Jones, estnisk runosång och elektronik med Unejõgi, samt folkrock från Hälsingland med Skenet.

Under Nordic Showcase i Dunkers Kulturhus i Helsingborg i våras framträdde tre grupper som visade intressanta prov på hur folkmusik kan återanvändas. ”Nybyggnan” är ett genomkomponerat stycke musik av Adrian Jones för saxofonsolo och stråkkvartett.

Den estnisk-svenska duon Unejõgi gjuter liv i urgamla estniska runosånger med hjälp av elektronik och Skenet från Hälsingland som gör folkrock av egna och traditionella hälsingelåtar.

Adrian Jones är en klassiskt utbildad violinist och violast som också har starka rötter i spelmansmusiken ifrån sina hemtrakter i Siljansbygden i Dalarna. Adrian har länge närt en önskan att skapa nya former för folkmusiken genom att lämna det traditionella låtspelet och istället väva in egna och traditionella melodier i ett större format och där olika stilar och genrer glimtar fram i flödet. Hans komposition ”Nybyggnan” är skrivet för stråkkvartett och saxofonsolo. I stråkkvartetten spelar Jeanette Eriksson fiol, Sergio Crisóstomo, fiol, Anna Wallgren cello och komponisten själv, Adrian Jones altfiol. Solist på olika saxofoner: Daniel Ried.

Under de senaste decennierna har folksångare i Estland väckt liv i en tusenårig tradition – runosången. Unejõgi är en estnisk-svensk duo som med elektroniska ljud och loopar bäddar in de magiska berättelserna i ett fantasieggande skimmer. Unejõgi består av Meelika Hainsoo, folksångutbildad i Viljandi och Mirjam Tally, komponistutbildad i Tallinn men som bott och verkat i Sverige sedan 2006. Unejõgi är det estniska ordet för "drömmens flod". Och visst är detta en drömsk musik vi hör, ett flöde mellan dåtid och framtid.

Skenet är en kvartett med musikalisk och kärleksfull hemvist i Hälsingland. Det var i Bollnäs de möttes redan som barn för att spela fiol. Ur spelet och vänskapen föddes drömmarna om att tillsammans göra något nytt och eget av låtarna de spelade. Det ledde till folkrock med den klassiska sättningen, bas, trummor, elgitarr och fiol. I Skenet finns tyngd, här finns känsla och en kärlek till spelmansmusiken.  Det kan man uppleva in inspelningen från Korröfestivalen 2016 där Lena Jonsson spelade fiol, Staffan Jonsson, elgitarr, Johan Mörk, elbas och Poul Amelie, trummor, som fick ersätta ordinarie trummis är Nicklas ”Nicke” Bertilsson.

Producent: Mats Einarsson och Pia Bygdéus
Programledare Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Daniel Reid, Saxofon, Jeanette Eriksson, Fiol, Sérgio Crisótomo, Fiol, Adrian Jones, Viola, Anna Wallgren, Cello. - Nybyggnan
  Kompositör: Adrian Jones
 • 19.34
  Unejõgi, Meelika Hansoo, Sång, Mirjam Tally, Elektronik. - Unejõgi (Dream River)
  Kompositör: Trad
 • 19.41
  Unejõgi, Meelika Hansoo, Sång, Mirjam Tally, Elektronik. - Haned Kadunud (The Missing Geese)
  Kompositör: Trad
 • 19.47
  Unejõgi, Meelika Hansoo, Sång, Mirjam Tally, Elektronik. - Sarvepuhuja (The Horn Player)
  Kompositör: Trad
 • 19.53
  Unejõgi, Meelika Hansoo, Sång, Mirjam Tally, Elektronik. - Veere Päevakene (Roll Along, Day)
  Kompositör: Trad
 • 20.00
  Skenet, Lena Jonsson, Fiol, Poul Amelie, Trummor, Johan Mörk, Bas, Keyboard, Staffan Jonsson, Elgitarr. - Polska Efter August Nyholm, Delsbo
  Kompositör: Trad
 • 20.04
  Skenet, Lena Jonsson, Fiol, Poul Amelie, Trummor, Johan Mörk, Bas, Keyboard, Staffan Jonsson, Elgitarr. - Visseru
  Kompositör: Lena Jonsson
 • 20.10
  Skenet, Lena Jonsson, Fiol, Poul Amelie, Trummor, Johan Mörk, Bas, Keyboard, Staffan Jonsson, Elgitarr. - Percival
  Kompositör: Lena Jonsson
 • 20.17
  Skenet, Lena Jonsson, Fiol, Poul Amelie, Trummor, Johan Mörk, Bas, Keyboard, Staffan Jonsson, Elgitarr. - Morsning
  Kompositör: Lena Jonsson
 • 20.21
  Skenet, Lena Jonsson, Fiol, Poul Amelie, Trummor, Johan Mörk, Bas, Keyboard, Staffan Jonsson, Elgitarr. - Allting Rullar
  Kompositör: Lena Jonsson
 • 20.26
  Skenet, Lena Jonsson, Fiol, Poul Amelie, Trummor, Johan Mörk, Bas, Keyboard, Staffan Jonsson, Elgitarr. - Hammarbergs Heinz
  Kompositör: Lena Jonsson
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".