Ett avsnitt från Nordegren & Epstein i P1
40 min
Fästingar, filantropi och varning för fara
Mån 04 sep 2017 kl 15:05
Varför får en del en massa fästingbett medan andra slipper undan? Bill Gates skänker 37 miljarder. Gör pengarna skillnad? Första måndagen i september ljuder VMA-signalen, men vet vi vad den betyder?

 

Den första måndagen varje kvartal ljuder "Hesa Fredrik" i omkring 200 kommuner i Sverige. Idag passar vi på att fråga Sven Lindgren som är förbundsordförande i Civilförsvarsförbundet alla detaljer kring den här signalen.

I somras donerade Bill Gates närmare fem miljarder dollar via sin stiftelse. Hur står det till med filantropin? Vi har bjudit in Emma Stenström, docent på Handelshögskolan i Stockholm om vad man vinner eller förlorar på att ge bort fem procent av sin förmögenhet.

Varför biter sig fästingar sig fast i vissa men inte på Thomas? Han får dåligt samvete av att se andra i sin närhet bli invaderade av de små krypen. Men vad beror det på, gillar de inte hans lukt eller vad är det som avgör? Vi ringer Kajsa Glemhorn, biolog, som kan det där med fästingar och som också hoppas på att man en dag ska kunna förstå exakt vad det är de tänder på.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".