Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
30 min
Bins betydelse för vår mat – och hoten mot dem
Tor 07 sep 2017 kl 10:03
I flera år har vi hört larm om hotade bin och om den stora bidöden. Vad handlar det om? Och hur är läget nu?

Biodlaren Lotta Fabricius Kristansen, som 2016 fisk Gastronomiska Akademiens diplom för "framstående insatser med att sprida djupgående kunskap om biodling och honung", har svaren.


Hon visar oss runt i sin biodling och berättar också om binas stora betydelse för jordbruket.

– Jordbruksverket räknade på värdet av pollineringen och uppskattade det till mellan 250 och 500 miljoner kronor per år, säger Lotta.

Enligt Världsnaturfonden är ungefär var tredje tugga vi äter pollinerad av ett bi. Och utan bin skulle nästan 80 procent av den mat vi köper i affären försvinna.

Lotta bjuder också på honung. Hur smakar mandelhonung, hallonhonung, backtimjanhonung, senapshonung och hjortronhonung?

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Mark Knopfler - Working On It
    Album: Wag The Dog
    Bolag: Island Def Jam
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Hemligheten bakom mamma Tengbys köttbullesås Tor 24 maj kl 10:03(30 min)

Sås. Synonym för Sverige. Hur blev det så? Om såsernas ursprung och ställning.

Sås. Synonym för Sverige. Hur blev det så? Om såsernas ursprung och ställning.

Allt som är kebab i Istanbul — och snabbmatens... Tor 17 maj kl 10:03(30 min)

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

Det fantastiska kranvattnet! Tor 10 maj kl 10:03(30 min)

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Svenske kocken: Japan är nördarnas paradis! Tor 03 maj kl 10:03(30 min)

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Meny med Tomas Tengby Mån 30 apr kl 00:02(33 min)

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".