TEMA: Hjälp att dö

45 min

Borde vi ha dödshjälp i Sverige? Frågan väcks med jämna mellanrum och väcker alltid starka känslor. Samtal, reportage och fakta i temaprogrammet "Hjälp att dö".

Oregonmetoden nämns allt oftare i debatten som möjlig även i Sverige, men vad går den ut på? Människor och tros reporter Julia Wiraeus ger fakta och bakgrund.

I Belgien är eutanasi laglig och där det finns det katolska läkare och klosterbröder som utför dödshjälp. Hör bland andra läkaren Corinne Van Oost och sjuksköterskan Eric Vermeer, vars åsikter i frågan går isär. Reportage från frilansjournalisten Anna Trenning Himmelsbach.

Cathy Rentzenbrink, aktuell med boken Allt för min bror, samtalar med Människor och tros Brita Häll om sin bror Matty. Han blev påkörd och låg åtta år i vegetativt tillstånd innan familjen fick domstolens tillåtelse att ta bort de livsuppehållande åtgärderna.

Programledare Åsa Furuhagen har sällskap i studion av Tuulikki Koivunen Bylund, biskop emerita i Svenska kyrkan, Mikaela Luthman, läkare vid Stockholms sjukhem, och Philip De Croy, religionshistoriker med inriktning på döden.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.05
  Detektivbyran - Granmon
  Album: E18 Album
  Bolag: Danarkia
 • 14.50
  Brian Eno - The Big Ship
  Album: Another Green World
  Bolag: EMI Marketing
 • 14.52
  Erik Enocksson - The Joy of D.H. Lawrence
  Album: Kning Disk 2005-2012 Box Set
  Bolag: Kning Disk
 • 14.55
  Aphex Twin - Avril 14th
  Album: Drukqs
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".