Ett avsnitt från Radiokorrespondenterna
29 min
Sommarkorrar på resor
Sön 10 sep 2017 kl 12:55
Sommarkorrespondenter har nu återvänt hem. Men lämnat avtryck i världen genom ett antal reportage. I Radiokorrespondenterna idag, är ett litet urval från sommaren i världen.

Vi skall börja i Kanada som firade sin 150 års dag som nation i juni. Ett rikt, demokratiskt och välmående land - men alla tyckte inte att Kanada var värt att fira. IVAR EKMAN reste till Montreal - eller Montreal, som en del sä

Alla som har varit i Thailand, har väl noterat alla dom hus, som ligger på stranden - eller i vattnet - längs alla kanaler och floder. Viktiga transportvägar för fiskare bland andra. Men nu har en ny lag skapat massiva protester, en lag som berör hundratusentals människor. Lagen, som är ett slags strandskydd, slår fast att alla som bor i eller vid vatten, antingen måste betala en hög hyra, eller flytta. SAMIRA OTHMAN en av alla byar som hotas av den nya lagen.

Det har snart gått 20 år sedan Långfredagsavtalet skrevs under, som drog upp riktlinjer för hur freden skulle upprätthållas i Nordirland. Våldet är numera sporadiskt, men spänningar finns kvar mellan katoliker och protestanter. Det upptäckte NAILA SALEEM när hon kom till Belfast.

I somras öppnade något som kallas en liberal moské i Berlin, i Tyskland. En moské där kvinnor och män ber, sida vid sida. Där kvinnor kan leda bönen, och som särskilt välkomnar HBTQ-personer. I den här moskén är slöjan frivillig, och målet är att sprida en liberal, modern och fredlig version av Islam. DANIEL ALLING besökte moskén, som ligger i en protestantisk kyrka i Berlin.

I somras hade också en storfilm premiär, ett krigsdrama från andra världskriget när fler än 300.000 allierade soldater evakuerades från stranden vid Dunquerke, 1940, i norra Frankrike. Skildringen av detta krigsdrama har fått besk kritik av franska filmkritiker, som hade hoppats att de franska truppernas insatser skulle uppmärksammats mer.

NATHALIE ROTSCHILD reste till Dunquerke för ta reda på hur invånarna där, upplevde filmen Dunkirk, och där var reaktionerna och mottagandet annorlunda.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.55
  Gotan Project - Panamericana (Michel Cleis Remix)
  Album: Tango 3.0 Remix EP
  Bolag: XL
 • 13.24
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".