Om bristen på veganmat i Bryssel: Ci Holmgren i Belgien

3:18 min
Utrikeskrönikan den 11 augusti 2017. Belgien.

Bryssel, fredag.

En förälders allra mest grundläggande plikt är att hålla sin unge vid liv. Och för att lyckas med det måste man få i barnen föda.

Jag minns känslan när ungen min var alldeles nyfödd och jag höll den perfekta lilla varelsen i mina händer. Jag insåg att för att pojken skulle överleva så gällde det att stoppa in precis lagom mycket mat i den där munnen.

Till all lycka visade han sig vara självreglerande i det avseendet. När han inte ville ha mer spottade han ut resten och när han var hungrig skrek han.

Men i mig fastnade ändå den där oron. Äter han verkligen ordentligt?

Nu är han snart 19 år och borde kunna ta över det där ansvaret att hålla sig vid liv. Jag vet. Men jag oroar mig i alla fall.

Så jag började tidigt med förberedelserna inför att han skulle komma å hälsa på mig här i Bryssel. Utan hänsyn till sin oroliga mor har sonen nämligen sakta med säkert ändrat kostvanor på ett sätt som medför en hel del bekymmer när vi är utomlands.

Det började med att han slutade äta kött samtidigt som jag var posterad i New York för två somrar sedan. I New York finns ju allt en människa kan önska sig, men på en roadtrip genom Virginia den sommaren bestod hans kost enbart av hamburgerbröd och pommes frites.

Sedan dess har han också plockat bort fisk och sedan dessutom ägg och mjölk ur sin kost.

Just nu finns det i och för sig gott om föräldrar i den här delen av Europa som önskade att deras barn inte hade ätit så mycket ägg, på grund av en viss giftskandal. - Och själv hävdar sonen att det är just animalieproduktion av olika slag som orsakar hälsoproblem på alla möjliga sätt hos människor, men det är ju en helt annan historia.

Eftersom Bryssel är en världsstad, så går det ändå att hålla ungen vid liv. Men i mataffären ÄR det svårt att begripa innehållsförteckningarna på flamländska och hur är det med restaurangerna? Det mer traditionellt belgiska köket ställer sig helt frågande till veganmat kan jag rapportera.

Den första mat som de flesta tänker på när det gäller Belgien är de kokta musslorna med pommes frites.

Och nationalrätten watersooi innehåller kyckling eller fisk.

Generellt sett är smör, grädde och kött basen i det mesta en belgare ställer fram på köksbordet.

Alldeles intill min bostad här i Bryssel finns en utmärkt belgisk restaurang. Jag började min rekognoseringsrunda där, men menyn hade inget vegetariskt att erbjuda. Jag frågade då den kvinnliga innehavaren om dom kunde åstadkomma någon vegetarisk mat. Hon tittade förundrad på mig, som om det handlade om någon mycket märklig specialdiet, som hon knappt ens hade hört talas om.

Tja, sa hon lite tvekande, vi skulle väl kunna göra en sallad med ost i.

Ok, sa jag och fast frågan förstås redan var besvarad tillade jag

Och veganmat, det har ni ingen alls då?

Nu såg hon än mer konfunderad ut. Vegan? Hon tillkallade maken som kom klivande med ett svart köksförkläde om höften.

Vadå vegan?

Inte smör, mjölk eller ost?

Han gjorde en svepande gest ut genom fönstret. Vi har en fin gräsmatta här utanför. Han får gärna äta precis så mycket gräs han vill.