Abrahams röst i vår tid

Här finns inget ljud

En muslimsk gudstjänst med imam Awad Olwan i Fisksätra och musikern Mousa Elias.

Den muslimska offerhögtiden, Eid al-adha, har just firats av världens muslimer. Människor från världens alla hörn har vallfärdat till Mecka. Till minne av Abrahams offer firar man i en anda av gemenskap och delar sin glädje genom att ge av sitt överflöd till de fattiga. Men vad kan Abraham säga oss idag? Om detta handlar bl a imam Awad Olwans predikan.

Abrahams etnicitet betyder i sammanhanget ingenting. Det är hans brinnande intellekt, samhällsengagemang och moraliska patos som gör honom intressant även i vår tid. Redan som ung var Abraham modig nog att ifrågasätta politiska strukturer där kungen sågs som en Gud. Han såg avgudadyrkan som något avskyvärt, fånigt och dumt.

Awad Olwan tror på dialog mellan olika religiösa riktningar och han berättar i sin predikan om Guds hus i Fisksätra som är

... ett fredsprojekt som visar att världsfreden börjar i förorten, i den enkla människas hjärta där respekt för olikhet och mångfald odlas.

Musikern Mousa Elias spelar det orientaliska stränginstrumentet oud och Nora Zubeide läser texter ur Koranen och Bibeln.

Producent Mette Göthberg
Tekniker Jan Waldenmark och Ulf Östling
liv@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista