TEMA KYRKOVAL: Vem är kyrkan till för?

45 min

Vad menar kyrkopolitikerna med sina slagord och vad står egentligen på spel i kyrkovalet? Det borrar Människor och tro i under detta temaprogram om kyrkovalet.

En öppen folkkyrka eller en kyrka med betoning på "svenska" - vad betyder det i praktiken och vad blir det för skillnad beroende på hur man röstar den 17 september? I programmet debatterar Jesper Eneroth för Socialdemokraterna och Aron Emilsson för Sverigedemokraterna.

Partipolitikens plats i Svenska kyrkan är också en av valfrågorna. Detta, bland annat, debatterar i programmet Elisabeth Sandlund, som kandiderar för Frimodig kyrka, och Centerpartiets Daniel Tisell.

Vår reporter Julia Wiraeus har också rest till Säffle pastorat för att ta tempen på den lokala kyrkopolitiken. Känslorna är starka när verksamhet - som till exempel barnverksamhet och diakoni - ställs mot gamla älskade byggnader. Gillberga sockenstuga, där kyrkokören övar och flera generationer av gillbergabor har haft sina dopkaffen, hotas av försäljning. Detta för att skapa balans i pastoratets budget. Sven Jansson, Gillberga, är en av dem som oroas starkt inför hotet om försäljning. Kyrkoherde Lena Skoting tycker frågan är viktig och hade önskat sig tydligare besked redan före valet från kyrkopolitikerna hur de vill prioritera i budgeten.

Hur kommer det sig att Finland och Norge lyckats få fler att gå och rösta i sina kyrkoval? Julia Wiraeus ringde upp Veli-Matti Salminen och Ole-Inge Beckelund.

Programledare Åsa Furuhagen har i programmet en bisittare, Erik Lindfelt, som är frilansjournalist med inriktning på religion och livsåskådning.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 14.04
  Hasse Alfredson - Ringaren
  Album: Gröna hund på Gröna Lund
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista