Svenskt bokförlag vek ner sig för kriminella, Danmarks säkerhetstjänst förhandscensurerade bok och löpsedelsoraklet Leif GW Persson.

30 min
Bokförlaget Brombergs vek sig efter påtryckningar från kriminella. Säkerhetstjänsten i Danmark förhandscensurerade journalistisk bok. Leif GW Persson – ett allvetande löpsedelsorakel.

• Bokförlaget Brombergs vek sig efter påtryckningar från kriminella (från minut 1)
De stora mediehusen har idag fått anpassa sig till en vardag där hot präglar arbetet. Säkerhetsavdelningar har växt och riskmedvetenheten har blivit större. Trots det hör vi återkommande hur utgivare och publicister tar strid för det fria ordet, betonar vikten av att inte låta sig tystas.

Men i en annan del av publicistikens mylla, bokförlagen, som också lever på det fria ordet, hur står det egentligen till med kampviljan där? Och vilka förväntningar kan vi ha?

Vår reporter Jonna Westin har i veckan träffat krimreportern Ann Törnkvist. Kontraktet för hennes bokmanus, om det kriminella Södertäljenätverket, det var påskrivet och utgivningsdatum var satt. Men när påtryckningar från de kriminella kom, då ville bokförlaget inte längre vara med.

• Hur mycket Leif GW Persson tål Sverige? (från minut 11)
Han gör succé i SVT:s Veckans Brott, har ett eget mord-program i Tv4, är expert i Expressen TV:s Brottscentralen och är nu också aktuell med ett polisdrama för Kanal 5.

Därtill skriver han själv i tidningen, är flitigt intervjuad om varje nytt krimfall och han tar plats på löpsedlar och förstasidor oftare än någon annan.

Bara de senaste 30 dagarna har han varit på inte mindre än 11 av Expressens förstasidor.

Leif GW Persson är omåttligt populär. Men det faktum att hans teorier och spekulationer ges så stort utrymme är också något som regelbundet kritiseras – så även den här veckan.

Reporter: Therese Rosenvinge

• Danmarks säkerhetstjänst förhandscensurerade bok på lösa grunder (från minut 21)
Den 17 oktober förra året var det tänkt att boken "Sju år som spionchef" skulle komma ut i Danmark. Men till följd av dess baksidestext blev inget som tänkt.

Boken är skriven av journalisten Morten Skjoldager, till vardags krimreporter på tidningen Politiken. Huvudperson i boken är Jacob Scharf, som efter sju år som chef för danska underrättelsetjänsten PET, bestämmer sig för att berätta om åren som gått.

I kapitel efter kapitel går boken igenom de terrorattentat som varit på väg att genomföras i Danmark och vilka metoder som PET använt för att kartlägga och beivra terroristerna.

Men bara några dagar innan boken skulle nå allmänheten, lyckas PET i ett föreläggande förbjuda att den sprids. Ett föreläggande som än idag skapar stor debatt om förhandscensur, pressfrihet och det fria ordets ställning i Danmark.

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.11
  Cliff Martinez - I'm In The Pink
  Cliff Martinez
  Etikett: Milan
 • 11.24
  Michael Giacchino - Heist To See You
  Tim Simonec, Le Rat Band
  Ratatouille
  Etikett: Walt Disney