Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:34 min
Korredrömmen som fått sig en törn: Ci Holmgren i Bryssel
Ons 23 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 23 augusti.

Bryssel onsdag,

Bara några timmar efter att en vit skåpbil skapat död, kaos och förtvivlan på Las Ramblas, stod jag vid gaten för att gå ombord på planet som skulle ta mig till Barcelona.

Det var fler än jag som brådstörtat hade kastat sig iväg. Fyra män som uppenbarligen också var journalister stod och småpratade med varann. Någon hade ett stativ på axeln, en annan ställde försiktigt ner sin stora TV-kamera, medan vi väntade. En tuggade på en macka. De såg helt avslappnade ut.

De fick mig att minnas en annan flygplats i en annan tid. Den gången var jag på väg till Dar es Salaam. Jag hade tagit långledigt från jobbet på lokalradion för att resa runt i Afrika ett drygt halvår.

Planet skulle bara mellanlanda i Tanzania, sedan skulle det vidare till Komorerna, där det hade varit statskupp. Det är 22 år sen nu.

Två garvade utrikeskorrespondenter möttes vid gaten, den gången. De hade khakifärgade kläder, och sådana där västar som fotografer hade förr med massor av fickor överallt att stoppa filmrullar i. Och så hade de varsin enkel skinnväska slängd över axeln. De jämförde sina senaste uppdrag runt om i världen. Jag föreställde mig att de hade mötts på det sättet många gånger.

Väl ombord på det stora planet spred de ut sina pinaler i första klass. Planet var bara halvfullt. Många gånger under resan gick jag förbi deras säten och tjuvlyssnade på deras samtal. För mig representerade de det största äventyret. Det var min dröm att få leva som dem.

Och här stod jag nu, decennier senare, utskickad i världen för att berätta. Men det kändes inte som något äventyr. Inte på minsta sätt. Ännu en gång hade en ung man kört rakt in i en folksamling. Sick-sackat fram över Las Ramblas för att döda så många som möjligt. Helt vanliga familjer förlorade allt som är viktigt i livet, den eftermiddagen.

Hur skulle jag på något rimligt sätt kunna berätta om det?

Den natten var det ovanligt lugnt och stilla i området runt Las Ramblas. Människor pratade lågmält med varann om vad de hade varit med om. Där fanns en slags värdighet mitt i allt det tunga.

Efter en lång natt kom så en ny dag, även till Barcelona. Många vaknade med en vilja att hedra de döda, och manifestera mot våldet. Vid minnesstunden som hölls på Plaza de Catalunya mitt på dagen fanns det en påtaglig beslutsamhet att inte ge efter för rädslan.

Jag träffade en pappa med sina två små pojkar som lämnade torget, direkt efter minnesstunden. "Det är farligt att vara här" sa han till mig, fast han ju hade tagit med sina pojkar dit. Och det där, att vara rädd och ändå vägra vara det - det kanske är vad som krävs av oss människor i en tid som denna.

Min gamla korredröm har fått sig en rejäl törn, så är det.

Det var inget äventyr på det sätt som jag hade tänkt mig.

Men det finns ju fortfarande sådant som behöver berättas.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Gazas sorg Kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Bakom det Thailändska leendet kokar det Tis 15 maj kl 10:00(3:26 min)

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".