Krångligt valsystem utmaning för tyska väljare

19 min

Det tyska valsystemet anses vara ett av världens mest komplicerade och ibland så krångligt att väljare har svårigheter att förstå exakt hur politikerna blir valda. Vetandets värld reder ut begreppen.

Söndag den 24 september är det val i Tyskland. Men hur fungerar egentligen det tyska valsystemet? Varför har till exempel varje tysk väljare två röster, och varför varierar antalet ledamöter i den tyska förbundsdagen kraftigt från val till val?

Arne Delfs som är politisk reporter på nyhetsbyrån Bloomberg bekriver systemet som förvirrande, eftersom det för många väljare är oklart vad de två rösterna egentligen har för funktion.

Professor Egon Jüttner är parlamentsledamot i Bundestag för kristdemokraterna CDU och tycker det är ett problem att antalet parlamentsledamöter nu spås öka kraftigt. Inte minst eftersom antalet stolar inte kommer att räcka till.

Men även om det tyska valsystemet anses vara väldigt komplicerat så är det svårt att reformera, menar forskaren Carsten Koschmieder på Freie Universität i Berlin. Om ett valsystem förenklas för mycket så minskar väljarnas möjlighet att påverka.

Och Ulrich Seel, pressekreterare för parlamentsledamoten Egon Jüttner, tar oss med ner i kulvertarna under riksdagen, ner till fundamenten som den tyska demokratin vilar på – och en söndersparkad plåtlåda med Adolf Hitlers namn på.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista