Motion på burk – om träning som kemi

19 min

Fysisk träning sätter igång ett kemiskt fyrverkeri i kroppen som skapar hälsa och välbefinnande. Nu försöker forskarna identifiera de ämnen som kan bli framtidens träningspiller.

När världens ledande träningsforskare träffas i Göteborg berättar de om hur kroppens egna signaler vid fysisk ansträngning kan isoleras och kanske bli framtida läkemedel.

Jorge Ruas och hans grupp vid Karolinska Institutet i Stockholm har hittat den signalväg som ser ut att motverka depression hos den som springer, simmar eller cyklar.

Mark Febbraio
från Sydney hoppas att hans labb är på väg att kartlägga det protein som ger skydd mot bröstcancer efter träning. Den som ser ut att ha kommit längst på vägen mot ett "träningspiller" är Ron Evas och hans grupp vid Salk Institute.

Deras substans får möss att bli extremt uthålliga, utan träning. Medlet är nu på väg mot klinisk testning.

Men vad kan egentligen ett enkelt läkemedel göra jämfört med träning som är extremt mångsidig och påverkar nästan alla kroppens organ?

I programmet möter du också John Hawley, professor i idrottsvetenskap vid John Moores University i Liverpool och motionärerna Matti Ollila och Elin Eriksson från Göteborg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.11
  Digiffects Sound Effects Library - Runners Passing
  Album: Track & Field, Gymnastics, And Exercise Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas 2016
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".