Skrotad radio- och tv-avgift, mediefejd vid Siljan, digitaliserade pensionärer

35 min

Uppgifter till Medierna: public service-kommittén skrotar radio- och tv-avgiften. Bråk i Dalarna om nyhetssajts kommunsamarbete. Hur väl tar mediehusen hand om pensionärer med nya digitala medievanor.

• Uppgifter till Medierna: public service-kommittén skrotar radio- och tv-licensen
Nu kan vi på Medierna berätta att radio- och tv-licenssystemet, som vi känner det idag, tar ett rejält steg mot sin grav i höst.

För enligt flera källor till oss har den utredning som sedan december arbetar med att se över finansieringen av public service enats om att skrota licenssystemet. Istället kommer man att föreslå en individuell public service-avgift som ska tas in via skattsedeln men som behandlas utanför statsbudgeten.

Det skulle i så fall innebära ett slut för ett över 110 år gammalt system. Reporter: Johan Cedersjö.

Läs en nyhetsartikel om detta här.

• Kommunsamarbete leder till mediefejd i Dalarna
Efter att den nystartade lokala nyhetssajten Siljan News ingått ett samarbete med kommunen i Leksand har ortens stora drake, Dalarnas Tidningar, gått till attack på ledarplats.

Propaganda, inte journalistik skriver de. Men uppstickaren slår tillbaka och hävdar att de inte sitter i någons knä – och att det de gör inte skiljer sig ett dugg från Dalarnas Tidningar.

Vi åkte till Leksand för att granska det omstridda samarbetet och gå till botten med mediebråket kring sjön Siljan. Reporter: Therese Rosenvinge.

Läs det omstridda avtalet här: Avtal Siljan News och Leksands kommun (pdf)

• Gamla medievanor under förändring när pensionärer digitaliserar
Länge har pensionärerna varit trogna sina papperstidningar, men nu syns också hur allt fler ur gruppen tar steget att göra sin mediekonsumtion allt mer digital.

Hur väl tar egentligen mediehusen hand om sina mest trogna kunder när de nu söker sig till nya plattformar? Borde det satsas mer på digital äldrebevakning eller är dagens innehåll gott nog? Reporter: Jonna Westin.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.05
    Christophe Beck - City Hall
    Album: The Sentinel
    Bolag: Varese Sarabande
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista