Möt Manuel Cubas i Teaterprogrammet!

27 min

Manuel Cubas är dramatiker, regissör, journalist och radioproducent. Han är konstnärlig ledare för Aliasteatern i Stockholm. Och just nu regisserar han "Mördarens apa" för SR Drama. Premiär i höst!

Manuel Cubas är dramatiker, regissör, journalist och radioproducent.

Manuel Cubas är född i Buenos Aires, Argentina, 1970 och kom till Sverige som tio-åring. Han är utbildad på Dramatiska Institutets radiolinje mellan 97-99.

 Cubas har gjort dokumentärer, varit programledare och reporter i radio, men han har framförallt både skrivit och regisserat dramatik – både för radio och för scenen.

Min jävla skugga, Dö i luften (tillsammans med Özz Nûjen), Din sol, din himmel, dina ängder gröna (tillsammans med Johanna Langhorst) är några av hans pjäser.

Den kurdiska tjocka damen säger vad hon vill (2002, tillsammans med Özz Nûjen), Svennebygränd (2002), Knacka på din egen dörr (2004), Hej då Fantomen, (2005, manus baserat på Marucio Kartuns pjäs Chau Misterix), Vi betalar inte, vi betalar inte! är något av vad han regisserat.

Han har jobbat i Luleå, på Riksteatern och på Angeredsteatern i Göteborg.

Och nu, från och med i år, är han konstnärlig ledare för Aliasteatern i Stockholm, där han tagit över efter Bernardo Llorens.

Den 29 oktober är det också premiär för Mördarens apa i Sveriges Radio. Det är en serie i tio delar, baserad på en ungdomsroman skriven av Jakob Wegelius. Boken har dramatiserats för SR Drama för Unga av Daniel Karlsson och Ida Kjellin. Och för regin står Manuel Cubas.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".