Om Sverige i Norge: Jens Möller, Oslo.

2:59 min

Utrikeskrönika, Jens Möller Oslo 170905

Oslo, tisdag.


Affischer, folks samtal och annat i den här staden påminner mig hela tiden om valet till norska Stortinget. Om knappt en vecka avgörs det.
Som många vet har Sverige blivit helt centralt i norsk valdebatt. Svenske tilstander, det svenska tillståndet, är ett begrepp som har ältats och vridits och vänts på framför allt den senaste veckan, efter invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug famösa besök i Rinkeby. Hon sa sig då vilja lära sig mer om vad svenskarna har gjort fel. Listhaug förklarar det svenska tillståndet som no go-zoner i invandrartäta områden dit polisen knappt vågar sig in och där det finns parallella samhällsstrukturer, lagar och regler. Enligt Listhaug, alltså.


Både i Sverige och här i Norge har ministerns utspel blivit häftigt omdebatterat och fått massor av ris, men även ros. Föga oväntat låter diskussionen extremt olika beroende på vilka man väljer att lyssna på.
Fast hos en del svenskar tycker jag mig se en slags yrvaken förvåning över att Sverige används som slagträ i den norska debatten.


Jag som har som jobb att just följa den norska samhällsdebatten är däremot inte så förvånad. Med ojämna mellanrum flammar det upp diskussioner där norska politiker och andra tyckare pekar på Sverige som avskräckande exempel. Oftast knyter det an till verkliga eller påstådda problem kring invandring och integration. Begreppet det svenska tillståndet dök faktiskt upp i Norge redan i början av 90-talet, i samband med flyktingvågen från krigen på Balkan.


Men Sverigekritiken lyfts fram även inom helt andra politiska fält. Välkända politiker från olika partier hävdar att Norge absolut inte får bli som Sverige när det gäller till exempel avfolkningen av landsbygden eller att tillåta så många friskolor.


För några år sedan etablerades också det både skämtsamma och negativt laddade begreppet "partysvenske". Det syftade på alla de unga svenskar som då hade flyttat till Norge för att tjäna pengar och festa.
Enligt en doktorsavhandling härom året finns tecken på att det i Norge går att säga nedlåtande saker om svenskar som troligen hade blivit polisanmälda om det hade handlat om vilken annan minoritetsgrupp som helst.


Sverige präglar alltså norsk valdebatt. Om det även påverkar valresultatet får vi veta tidigast på måndag kväll.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".