Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:30 min
När Putin kom till Ungern, Johanna Melén från Budapest
Ons 06 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 6 september 2017. Budapest.

Budapest, onsdag.

I förra veckan kom Vladimir Putin på besök till Budapest för att inviga världsmästerskapen i hans favoritsport, Judo. Rysslands president är hedersordförande i internationella judofederationen.

Vladimir Putin träffade också Ungerns ledare, premiärminister Viktor Orbán, bland annat för att prata om ryskt mångmiljardstöd till att bygga ut landets enda kärnkraftverk.

Regeringskritiska ungerska medier var snabba med att säga att Putin nu besöker Ungern lika ofta som han besöker halv- eller heldiktaturer som Vitryssland, eller Kazakstan. Det här var Putins andra Ungernbesök i år, hans fjärde möte med Viktor Orbán sedan den ryska Krimannekteringen 2014.

Jag som tycker om både Ryssland och Ungern kan inte låta bli att jämföra och finna likheter länderna emellan. Särskilt i den politiska retoriken. Som idén om att alla som inte håller med landets ledning och som inte tycker om hur landet styrs är mer eller mindre suspekta, fientligt inställda och troligen också styrda av utländska krafter - som det amerikanska utrikesdepartementet eller av mångmiljardären och filantropen George Soros.

Eller idén om att den som vill se förändringar inte i första hand gör det utifrån en vilja att skapa ett bättre land att leva i. Nej, de agerar med målet att skapa kaos och oreda.

Men så finns det också befriande olikheter. Jag tänker till exempel på ungraren Lajos Simicska. Han är oligark. Det är för övrigt en annan likhet mellan Ungern och Ryssland. De extremt förmögna som med sina pengar också köper politiskt inflytande, till exempel genom att äga stora medier. Förut var Lajos Simicska och premiärminister Viktor Orbán bästa vänner. Nu har de blivit osams, Simicska blev kanske lite för inflytelserik. I Ryssland vet alla vad som kan hända då, i värsta fall, om man inte passar sig. Man kan till exempel åka i fängelse. Så är det inte i Ungern. Nej här har Lajos Simicska istället gått till motangrepp, bland annat genom att hjälpa högerextrema partiet Jobbik med en stor affischkampanj där Viktor Orbán och hans anhängare beskrivs som tjuvar, som genom korruption stjäl från det vanliga folket.

I våras kunde man se jättestora affischer över hela Budapest med en bild på Orbán tillsammans med texten "ni jobbar - de stjäl". Tänk dig det i Ryssland, det går bara inte!

En annan stor skillnad är att Ungern, till skillnad från Ryssland, är ett EU-land och då kan man inte göra precis hur man vill, även om man gärna skulle vilja.

Till exempel fick den ungerska regeringen tidigare i år plocka ner sin egna affischkampanj där man trotsigt satte sig upp mot EU och anklagade Bryssel för allt ont. Hallå! sa man i Bryssel, ni är faktiskt med i klubben och får dessutom en väldans massa pengar från oss!

Även om den ungerska regeringen talat sig varm mot alla EU-sanktioner mot Ryssland så har man hittills sagt ja till varenda en.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".