Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:12 min
Minnet av tyska terrorhösten: Daniela Marquardt: Berlin
Fre 08 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 8 september 2017. Berlin.

Berlin fredag.

Poliser med skyddsväst, bister blick och handen i stadigt tag om k-pisten. Det var det första som mötte oss, oavsett om vi flög eller åkte bil. Besöken i Tyskland på 70-talet började alltid lika skräckinjagande.

Under den gångna veckan har minnet av den tyska hösten 1977 åter väckts till liv, det som blev kulmen på en flerårig våg av vänsterextremistisk terror genom Röda Armé Fraktionen.

Häromdagen var det precis 40 år sedan den blodiga kidnappningen av arbetsgivarföreningens chef Hanns-Martin Schleyer, där tre livvakter och hans chaufför sköts ihjäl. Schleyer togs som gisslan och hölls fången i 44 dagar. De blev de mest dramatiska veckorna i västtysk efterkrigshistoria, när landet befann sig i ett slag undantagstillstånd.

Kidnapparna krävde att RAF-ledarna som satt fängslade i högsäkerhetsfängelset Stammheim skulle släppas. De lyckades inte och trycket skruvades upp ytterligare med kapningen av ett tyskt passagerarplan från Mallorca som tvingades styra om till Mogadishu. Efter några gastkramande dagar för de 91 personerna ombord stormades planet av specialstyrkor. Tre kapare dödades och en överlevde. När de fängslade RAF-terroristerna hörde om, den för dem misslyckade, kapningen begick de självmord i sina fängelseceller och dagen efter hittades kidnappade Schleyer ihjälskjuten i bagageluckan på en bil.

Allt eftersom åren gått har fokus för minnesdagarna skiftat, från brottsutredningen och politiska konsekvenser och till de efterlevande tills det mesta ljuset stannade på förövarna. Med tiden försågs minnet också med ett skimmer av spänning och glamour, terroristerna som snygga actionfigurer på filmduken eller som t-shirtmotiv.

Idag handlar minnet mer om nutiden. Vilka är likheterna? Vad kan vi lära? är frågorna som diskuterats under den gångna veckan. Svaren har ofta börjat i de uppenbara skillnaderna, ideologierna, tillvägagångssätt, hur man väljer ut sina offer eller inte väljer ut utan godtyckligt mejar ned dem som råkar befinna sig på en viss plats en viss tid.

Men en sak, att förstå drivkrafterna, att fatta hur det ohämmade hatet kan slå rot och var det hämtar sin näring, det är lika viktigt nu som då säger flera av dem som utredde, la pussel och försökte förekomma nästa attentat då för 40 år sedan. Fanns det verkligen inget annat sätt att bekämpa terrorismen, att angripa orsakerna istället för att ägna all kraft åt att jaga, gripa och spärra in. De frågorna sysselsätter honom än idag, berättar den nu 94-årige förre kriminalpolischefen som burade in Baader, Meinhof och de andra och som då hyllades för sina framgångsrika spaningsmetoder.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
”Hur är det att vara gift med en thailändska?”:... Igår kl 10:00(3:19 min)

Utrikeskrönika den 25 april 2018. Bangkok.

Utrikeskrönika den 25 april 2018. Bangkok.

Dejta via bilfönstret: Ekots Alice Petrén Tis 24 apr kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönikan 24 april. Kuwait.

Utrikeskrönikan 24 april. Kuwait.

"Skärp er Akademien": Naila Saleem, Kulturkorrespondent Mån 23 apr kl 10:00(3:21 min)

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Utrikeskrönika den 23 april 2018.

Kriget med bara förlorare Fre 20 apr kl 10:00(3:02 min)

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Utrikeskrönikan 20 april 2018.

Mätpluppar styr mig: Maria Persson Löfgren,.. Tor 19 apr kl 10:00(3:00 min)

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Utrikeskrönikan 19 april 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".