Borg – extra allt!

24 min

Det är 37 år sedan Björn Borg vann Wimbledon för femte gången. Vi träffar gänget i filmen "Borg", däribland Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf, och pratar om fenomenet Björn Björn.

Under en längre tid har vi drömt oss tillbaka, det har kommit dokumentärer om både Palme och Schein, Björn Afzelius skildrades i filmen Tusen bitar och tidigare i höstas kom filmen om Ronnie Peterson och snart kommer också en biopic om Ted Gärdestad.

Vad beror den här nostalgitrenden på? Varför vill vi drömma oss tillbaka? Och är det egentligen möjligt att skildra sportens vardag på film?

Just nu grasserar Borgfebern igen, men det är inte den nationella stoltheten som får oss att svettas den här gången. Idag är det premiär för filmen "Borg" som handlar om hans livs match: Wimbledonfinalen 5 juli 1980.

Vår reporter Björn Jansson har sett filmen och pratat med skådespelarna Sverrir Gudnasson, Shia LaBeouf och Stellan Skarsgård och regissören Janus Metz.

Roger Wilson pratar om fenomenet Borg och den nya filmen "Borg" med filmkritikern Maria Brander och Radiosportens Bengt Skött.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".