Fängslade journalister: Naila Saleem: Istanbul

3:34 min

Utrikeskrönikan måndag 11 september 2017. Istanbul.

Istanbul måndag.

I förra veckan kom nyheten om Gauri Lankesh död. Hon var journalist, redaktör för en tidskrift i den sydindiska staden Bangalore. Gauri Lankesh var känd för sin frispråkighet. Hon kritiserade hindunatinalismen och det regerande partiet BJP. I fjol dömdes hon för ärekränkning för artiklar hon skrivit om politiker från detta parti, en dom hon tänkte överklaga. När hon kom hem vid åtta tiden i tisdags kväll var det några som väntande på henne. Hon sköts till döds på nära håll. Ingen har ännu gripits för mordet.

I Indien ses mordet på Gauri Lankesh som ett i raden där oliktänkande och kritiker av just hindunationalismen fått sätta livet till för att de inte hållit tyst i denna världens största demokrati.

För två år sedan mördades en akademiker på samma sätt i samma stad. Han hade kritiserat seder inom hinduismen.

Och före honom ytterligare två mord på författare och aktivister som varnat för vidskepelse. De mördades var för sig när de var ute och promenerade. Ingen har åtalats för de här morden.

Men debatten har varit livlig; håller det indiska samhället på att bli mindre tolerant? Själva fundamentet för den indiska staten; att den ska vara sekulär och ett hem för alla oavsett trostillhörighet, håller den på att gå förlorad?

I onsdags hölls spontana demonstrationer runt om i Indien där krav restes på att regeringen ska göra mer för att värna yttrandefriheten. Och i Bangalore vakade tusentals vid Gauri Lankesh kista. Några bar plakat med texten: du kan döda en person men inte hennes idéer.

Idag när du hör det här är, bevakar jag rättegången mot fem journalister som sitter fängslade i ett högsäkerhetsfängelse utanför Istanbul i Turkiet. De anklagas för att ha stöttat Gülenrörelsen som enligt president Erdogan ligger bakom kuppförsöket i fjol somras. De fem journalisterna nekar till anklagelserna. Deras kollegor släpptes i juli efter att ha suttit fängslade i nio månader.

Över 160 journalister sitter nu i fängelse i Turkiet, många anklagade för samröre med kuppmakarna. Den turkiska regeringen har kritiserats av omvärlden för att den attackerar journalister och regimkritiker på det här sättet. Bland dem jag träffat här i Istanbul finns dem som stödjer Erdogans hårda tag, dem som vill lämna landet och andra som är beredda att kämpa för yttrandefrihet och sin vision av vad en demokrati är.

Som korrespondent besöker man ibland länder där det är väldigt lätt att känna sig överlägsen, för vi har det så mycket bättre hemma i Sverige. Det talas om troll och hatare på sociala medier men vi behöver tack och lov inte rapportera om mord och fängslade kollegor. Nu vill jag inte på något sätt förringa den rädsla och det obehag som den som utsätts för hoten och hatarna upplever, men det är ju ändå en väsentlig skillnad.

Men vi kanske ska passa för att bli allt för kaxiga i Sverige, och ändå komma ihåg hur viktigt det är att vi värnar om vår yttrandefrihet. Men också att vi funderar på tonläget i debatten så att så många som möjligt vågar vara med och debattera och inte tystnar utav rädsla för hat och hot.

Det är något av det jag funderar på medan rättegångsförhandlingarna mot de turkiska journalisterna pågår.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".