En resa i Trumps Amerika – del 1

30 min

Mikael Timm reser genom USA, på jakt efter historien bakom mannen vi bara inte kan låta bli att tala om. Men vilken fråga är Donald Trump svaret på?

”He is here, he is there, he is everythere” hette det i en slogan när Trump började bli känd för sina expansiva byggplaner på Manhattan. Då hade han inte ens börjat tala om politik. Idag fyller Trump media. Den annars så ironiska New Yorkers redaktion är besatt av Trump. Han  är ”mannen ni älskar att hata”.

Men det verkar lite småskuret att upprepa elakheter om presidenten.  Så varför inte försöka se det goda i Donald Trump.

Det fanns en tid när Trump charmade medmänniskor och mediamänniskor.  Trump hade en framtoning som passade ”satsa-på-mig-själv-decenniet”. Han sätter sitt namn på byggnader, flyger runt i en helikopter som det står Trump på. Och framför tv-kamerorna sitter han förtjust leende och framstår som en charmig pojke med guldbyxor – en glad prick som lite till sin egen förvåning lyckats.

Det där någonstans, i klyftan mellan den leende unge Trump och dagens president, som allt oftare tycks vara på allt sämre humör tycks ett nytt USA ha fötts. De missnöjda pessimisternas. Men hur djupgående är förändringarna?

Det försöker Mikael Timm ta reda på i en resa från amerikanska småstäder till bohemkvarteren i New York, från dagens mediautspel till 30-talets politiska bossar.

Nästa vecka fortsätter Mikael Timm sin resa till småstaden Independence där Trumps motsats som president, Harry S Truman föddes.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".