Ett avsnitt från Stadsinspektionen
24 min
Visby lägger sig platt inför ringmuren
Tor 12 okt 2017 kl 10:35
Visby, en stad med en helt unik stadskärna där den medeltida andan lyckats leva kvar. Men visar det nya Visby kanske lite väl stor respekt för det gamla, och kan staden undvika att bli ett museum?

Visbys innerstad är tydligt avgränsad. Med en rejäl mur som omger de gamla husen blir staden blir definitiv och överskådlig, resonerar Mark Isitt när han besöker Gotlands största tätort. 

Att stadskärnan hållits så intakt, även i modern tid, beror till stor del på Lars Grönberg, före detta stadsarkitekt i Visby. Han sista åtgärd på det gamla stadsarkitektkontoret var att ta fram en bevarandeplan som omfattar hela innerstaden.

En plan som inte överklagades av någon av de över 1000 fastighetsägare i staden.

Kanske beror det på att fastighetsägarna förstått vad som lönar sig. Bostadspriserna i Visby har skenat iväg. Om muren på sin tid var en barriär är det fastighetspriserna som utgör den barriären idag, trots att Visby för bara 50 år sedan rymde alla samhällsklasser innanför muren.

– Visby har idag en karaktär av rikemansreservat, säger Mark Isitt.

Mellan Ringmuren och den nya staden finns en allmänning. En 200 meter bred gräsplätt som kanske tar lite väl mycket plats.

– Det här är ju bara löjligt! Bygg åtminstone fram till vägen som ändå är trafikerad av bilar, som inte direkt är ett medeltida inslag.

Mark Isitt undrar om staden utanför muren inte har en överdriven respekt inför det gamla innanför den. Tänk om man istället hade låtit det moderna vara modernt och växa fritt, utan anpassning till det gamla.

- I den krocken hade något sprakande kunna uppstå, säger Mark Isitt

Hör hela Stadsinspektionen från Visby i ljudklippet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    Mark Knopfler - Working On It
    Album: Wag The Dog
    Bolag: Island Def Jam
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".