Ett avsnitt från P1 Kultur
Normerna i formerna; avtryck i konsten och nycirkus
Tor 12 okt 2017 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Varför ser en borrmaskin ut som den gör? Utställningen Norm form avslöjar maktstrukturer i designen. Dessutom: "avtrycket" som utgångspunkt i konstutställning i Malmö och vi har sett Cirque de Soleil.

Varför har en stavmixer en strömlinjeformad mjuk form medan en borrmaskin snarast liknar ett vapen i sitt uttryck? Utställningen Norm Form på ArkDes i Stockholm vill få besökarna att öppna blicken och se hur maktstrukturer och sociala normer bokstavligen tar form i våra vardagsprylar. Reportage av Katarina Wikars.

I utställningen Pressure/Imprint på Malmö Konsthall möts tre konstnärer från olika länder och olika generationer - med avtrycket som gemensam nämnare. Charlotte Johansson, Ester Fleckner och Ruth Wolf-Rehfeldt jobbar med allt ifrån ristningar till skrivmaskinsnedslag i sina bilder. Kritiksamtal med Linda Fagerström, kritiker.

Diskussionsgrupper där enbart tjejer och personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män har under de senaste åren blivit allt vanligare. Varför tycks separatism ses som en allt vanligare väg? Reportage av Shadi Rostamzadeh.

Nycirkusen har under de senaste decennierna gått från ett perifert fenomen till mainstreamkultur. Inte minst tack vara det flitigt turnerande kanadensiska kompaniet Cirque du Soleil. P1 Kulturs kritiker Cecilia Djurberg såg Cirque de Soleil  föreställning Varekai i Stockholm igår. Vad är nycirkus idag egentligen? 

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som på något sätt speglar den tid vi lever i. Idag om drömmen om bättre kommunikationer, veckans ord är "drömtåg".

Om undervisningen om Förintelsens fasor varit tillräckligt omfattande i skolan, hade det inte funnits några nazister då? Hade poserandet med gamla sovjetsymboler försvunnit om alla hade grundläggande kunskap om gulag och åsiktsförtryck? Nja, att lära sig historia är viktigt, men det räcker nog inte för att lära sig av historien. Då måste vi också lära oss om motstånd, föreslår Eva-Lotta Hultén i dagens essä från OBS.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.35
  Cirque du Soleil - Resolution
  Album: Varekai
  Bolag: Cirque Du Soleil
 • 13.39
  Cirque du Soleil - Kèro Hiréyo
  Album: Varekai
  Bolag: Cirque Du Soleil
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".