Lyssnarnas berättelser: Tror på nåt men är inte religiös

45 min

"Jag är inte religiös men jag tror på nåt." Så är det många som beskriver sig själva. Människor och tro djupdyker i frågan: vad kan detta "nåt" vara?

Veckans program diskuterar vad vi svenskar tror på nuförtiden. Den kanske vanligaste svenska livsåskådningen är det vi på redaktionen kallar för "nåtismen", alltså tron på "nåt".

Är du en av dem som tror på "nåt"? Eller letar du efter NÅT att tro på? Står "nåt" för ett tydligt ställningstagande i en värld där alla andra verkar så tvärsäkra eller är det en osäkerhet in för livets stora frågor?

Vad ligger egentligen bakom när vi säger att vi tror på NÅT? Skönheten i naturen, kärleken, kreativiteten eller att det goda ändå ska segra till slut?

I programmet hör du lyssnare med olika bakgrund och olika erfarenheter ge många skiftande svar på vad detta "nåt" kan handla om. Till exempel livskraften i universum, själens obotliga ensamhet eller naturen.

Claes Aronsson, Sveriges radios Londonkorrespondent, bidrar med en krönika om hur den religiösa tron tappar mark i Storbritannien.

I programmet har programledare Åsa Furuhagen sällskap av religionshistoriker David Thurfjell och den existentiella coachen Ann Lagerström.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.47
    Marie Fredriksson - Tro
    Album: I En Tid Som Vår
    Kompositör: Marie Fredriksson
    Bolag: EMI
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".