Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:06 min
Gatorna längs Afrikas historia: Samuel Larsson: Maputo.
Ons 13 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 13 september 2017. Maputo.

Maputo onsdag.

Att vandra omkring i min nya hemstad Maputo i Moçambique är som att gå omkring i en afrikansk historielektion. Och anledningen är såklart gatunamnen. Vart man går längs de gator som för övrigt precis nu är översållade av blå och rosa blommor från stans tusentals träd i full vårblomning, så påminns man om än den ena än den andra presidenten, frihetskrigaren eller statsmannen.

Här har i stort sett alla gator namn efter en person, och det är såklart främst namn som Mocambiques socialistiska befrielserörelse och sedermera styrande parti gillade - gatuskyltarna presenterar med andra ord ett persongalleri med politisk tyngdpunkt åt vänster, gärna med afronationalistiska drag från tiden då självständigheten från kolonialmakterna drog fram över Afrika på 50- 60- och 70-talen.

Själv bor jag på Avenida Julius Nyerere, efter Tanzanias legendariske landsfader, nationalist och socialist. Svänger jag höger en bit bort kommer jag till Kenneth Kaunda - prästsonen som blev Zambias förste president, reformvänlig med hårdför under sina 27 år vid makten. Längre bort finns Eduardo Mondlane – Moçambiques egen befrielsekämpe, som mördades 1969 innan han hunnit se ett fritt Mocambique. Här finns också Avenida Patrice Lumumba, efter bondesonen som ledde befrielsen av Belgiska Kongo 1960 och vars brutala död året efter blev en bricka i det storpolitiska spelet mellan Sovjet och Dag Hammarskjölds FN.

Eller Avenida Kwame Nkrumah, ledande panafrikanist, medgrundare till det som idag är Afrikanska Unionen och Ghanas första premiärminister - och som i likhet med många andra som har en gata uppkallad efter sig här i Maputo rätt snart såg till att borsta av sig den demokratiska fernissan och samla makten runt sig själv.

Men det är inte bara afrikanska personligheter som går att läsa på gatuskyltarna här under de blommande träden. Här finns gator som mins Karl Marx, Vladimir Lenin, Mao Tse Tung, Friedrich Engels - ja ibland genar jag över självaste Kim Il Sung på väg till barnens skola på morgnarna. Till och med Avenida Olof Palme finns här, en ansedd man på många håll i Afrika. Men i Maputo har han möjligen hamnat i lite dåligt sällskap: hans gata korsar Avenida Ahmed Sekou Toure, uppkallad efter ännu en afrikansk befrielsekämpe och landsfader - med dålig respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Den här gången Guinea sent 50-tal. 

Och sådär fortsätter det. Gata upp och gata ner. Vissa var kloka ledare i en svår tid. Andra brutala diktatorer som förtjänar ett sämre eftermäle än de fått. De flesta någonting där emellan, men alla är de en del av Afrikas moderna historia och behöver minnas.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Hot och biltullar Fre 25 maj kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan. Stockholm, 25 maj 2018

Utrikeskrönikan. Stockholm, 25 maj 2018

Bära fru och spela luftgitarr: de udda nyheternas... Tor 24 maj kl 10:00(3:06 min)

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson, Helsingfors.

Krönikan, Claes Aronsson: En tråkigare onsdagslunch... Ons 23 maj kl 10:00(3:09 min)

Onsdag 23 maj

Onsdag 23 maj

Pappa och Tjeboksary. Ekots: Maria Persson... Tis 22 maj kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 22 maj

Utrikeskrönikan den 22 maj

Gazas sorg Mån 21 maj kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".